Magyar bonbon nyerte a gasztronómia Oscar-díját

2019. augusztus 5. 12:53 - szerző: 168 Óra

A a szigetszentmiklósi Sweetic csokoládé manufaktúra pralinéja nyerte el a Great Taste három aranycsillagát a gasztronómia Oscarjaként aposztrofált londoni világversenyen a Great Taste Awards 2019-en – derül ki a manufaktúra szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből.

A pirosgyümölcs-ibolya-pisztácia kombinációt Zala Judit csokoládémester egy gyümölcsös ízvilágú, venezuelai étcsokoládéburokba álmodta meg. A Great Taste Awards versenyt a gasztronómia Oscar-díjaként tartják számon. Magyar praliné ilyen elismerésben korábban még soha nem részesült.

Fotó: Sweetic

– Egy álmunk vált valóra ezzel a díjjal. Az elmúlt 5 évben, 3 különféle világversenyről összesen 23 díjjal tértünk haza, de soha nem sikerült még a dobogó felső fokára állni ezidáig. Nagyon büszkék vagyunk és boldogok, különösképpen azért, mert egy olyan ízkombinációval sikerült a világelsőséget elérni, ami nem csak személyes kedvencem, de vásárlóinknak is a legnagyobb favoritja – mondta Zala Judit, chocolatier. Hozzátette, a bírák nagyra értékelték a komplex praliné minden elemét, és külön elbűvölték őket a kiegyensúlyozott ízrétegek.

A bonbon a versenybíráktól az alábbi jellemzést kapta:

„Csodaszépen díszített, fénylő üveggolyó… leheletvékony étcsokoládé burokban a piros gyümölcsök harmóniáját egy igazán tökéletes fényűző színű és állagú zselébe rejtették, melynek egy bársonyos, ibolyás lecsengése után máris ott a tökéletes minőségű, krémes, meleg, diós, fás pisztácia töltelék. Mindezt nagyon szépen kiegyensúlyozza a kiváló minőségű, tökéletesen vékony étcsokoládé burok, mely egyáltalán nem kesernyés.”

Fotó: Sweetic

A világ legnagyobbnak és legszigorúbbnak tartott ételkóstoló megmérettetésének szakmai zsűrije a gasztronómia területén jeleskedő 400 független szakértőből áll. Gasztrokritikusokból, Michelin csillaggal kitüntetett szakácsokból, patinás áruházak (Harrods, Selfridges, Harvey Nicols, Fortnum&Mason, Whole Food Market) beszerzési igazgatói alkotják, akik 12 772 termékmintát kóstoltak meg február–július között. A kóstolás folyamata több mint ezer órát vett igénybe. A tárgyilagosság érdekében az értékelés vakkóstolással történt, vagyis csak a csomagolás nélküli termékek ízösszetételét, az ízjegyek harmóniáját, az élelmiszer küllemét vizsgálták. Ezt a megmérettetést már 20 éve a gasztronómiai Oscar-díjként tartják számon, ahol különféle termékkategóriában nevezhetnek a pályázók.

Fotó: Sweetic

A Great Taste Awards a minőségi ételek és italok legrangosabb megméretése, 1994 óta évente ítélik meg a díjait.

Ez az év igazi sikersztori a Sweeticnek. Nemrég vették át az Év boltja 2019 díjat szigetszentmiklósi mintaboltjuk miatt, már indulhattak is Londonba az Academy of Chocolate Awards 2019 csokoládés világverseny díjátadójára, ahonnan 2 bronz és 1 ezüst díjjal tértek haza. A pirosgyümölcs-ibolya-pisztácia praliné mellett a citrusos-karamell bonbonjukat is díjjal jutalmazták.

A családi vállalkozás 2013-ban alakult azzal a szándékkal, hogy kiváló minőségű és egyedi kivitelű csokoládékat és bonbonokat készítsenek.