Fasírt, ahogy még sohasem kóstolta

Az örök klasszikus, a megunhatatlan örökzöld, a fasírt szaftos receptjét szállítjuk most ebédre.

2024. április 10., 12:27

Szerző:

A fasírt annyira a nemzeti kultúránk részét képezi, hogy talán nincs olyan magyar ember, aki ne ismerné, vagy ne szeretné a fasírtot, menzán, vagy a nagyinál, savanyúsággal, vagy kenyérrel a fasírt alapétel idehaza, nem is gondolnánk, hogy már a rómaiak is készítették az ételt, legalábbis a Wikipédia szerint. Már az ókorban ismert volt a fűszeres vagdalthúsból készült étel, Marcus Apicius Gavius római mesterszakács és szakácskönyv-író kagylófasírt receptjét hagyta ránk.

A kagylófasírt helyett mi most a hagyományos, jól ismert sertés-, vagy marhahúsból készült recepttel készültünk, a Street Kitchen ajánlásával, akik azt ígérik, ha így sütjük a húsgombócokat, azok kellően szaftosak lesznek.

Íme a fasírt receptje

Hozzávalók 4 főre


1 fej hagyma
1 ek olaj

1 szikkadt vizes zsemle
100 ml meleg tej
500 g darált sertéshús
1 tk pirospaprika
1 tk majoranna
2 ek zsemlemorzsa + a beleforgatáshoz
2 gerezd fokhagyma
1 db tojás
bő olaj a sütéshez

A hagymát apróra vágjuk, és az olajon 1 csipet sóval megpirítjuk. A zsemlét 2 cm-es kis kockákra vágjuk, a meleg tejjel leöntjük, és hagyjuk, hogy megszívja magát. Ezt nem kell kinyomkodni, pontosan ezért kell csak ilyen kis mennyiségű tejben áztatni, ráadásul így extrán szaftos lesz a végeredmény.

Összekeverjük a húst, a fűszereket, az áztatott zsemlét és a zsemlemorzsát. Beletesszük a zúzott fokhagymát, sózzuk, beleütjük a tojást, és alaposan összedolgozzuk, majd hagyjuk állni fél órát a hűtőben.

Golflabdányi gombócokat formázunk belőle, majd kicsit lenyomkodjuk, hogy megkapja a jellegzetes formáját. Zsemlemorzsába forgatjuk és 160 fokos olajban, oldalanként 3-4 percig sütjük, majd papírtörlőre tesszük.

 

(Kép forrása: Wikipédia)