Ezért ne halogasd a fogkő eltávolíttatását!

Amellett, hogy nem szép, egy idő után a fogkő visszafordíthatatlan károkat okozhat fogaink egészségében. Az elhanyagolt fogakon nemcsak fogkő és szuvasodás jelenhet meg, de fogágybetegségek is kialakulhatnak, a kezeletlen fogak pedig gócként más szerveket is megbetegíthetnek. Fontos tehát, hogy már a legelején megállítsuk a bajt, és rendszeresen járjunk szűrésre, illetve fogkő eltávolításra. Cikkünkből megtudod, mire figyelj és hogyan járj el!

2020. szeptember 15., 14:19

Szerző:

Mi az a fogkő?

A fogkő maga nem más, mint a hosszú ideig fogainkon megmaradó lepedékek megkövesedett változata, melyben hemzseghetnek a baktériumok. Bár a fogkő a maga sárgás-barnás színével látványos jelenség, mivel jellemzően nem jár fájdalommal, így a páciensek gyakran túl későn fordulnak fogorvosukhoz. Pedig az előnytelen külcsín nem a legrosszabb, amit a fogkő okozhat.

Milyen kellemetlenségekkel járhat a fogkő?

A meszes plakkok alatt elszaporodó baktériumok olyan méreganyagokat termelnek, amik az ínyt támadják, annak gyulladásához vezetnek. Egyes számítások szerint a magyar lakosság akár 3/4-ét is érintheti az ínygyulladás. A kellemetlen szájszag mellett arról lehet ezt az állapotot felismerni, hogy ilyenkor vöröses színű lesz az íny, fogmosáskor pedig vérezni kezd. Ebben a stádiumban már kifejezetten indokolt fogorvoshoz fordulni, ellenkező esetben a folyamatosan növekvő fogkő réteg megtámadhatja a fogak tartószöveteit is, és a fogágyba hatolva súlyos betegségeket, akár visszafordíthatatlan fogvesztést is okozhatnak.

Ez a fogágybetegség, ami a fogszuvasodás mellett a felnőttkori fogvesztés egyik leggyakoribb oka. Ilyen esetben az általános fogorvos kevés, parodonológusra van szükség, hogy a fogak menthetőek legyenek.

Hogyan alakul ki a fogkő?

Étkezéseink során fogainkon lepedék, majd úgynevezett plakkok keletkeznek. Ezeknek a lerakódásoknak a létrejötte természetes és folyamatos jelenség, sokat nem tehetünk ellene. Bár helyes étkezéssel, fogmosással illetve fogköztisztító kefe és fogselyem használatával a plakkok egy része eltávolítható, házi megoldásokkal az összestől még így sem szabadulhatunk meg, a nehezen elérhető és tisztítható felszíneken tovább szaporodik a felrakódás.. Ezekben a megmaradt lepedék rétegekben baktériumok szaporodnak el, és kioldják a nyálban található ásványi anyagokat. A folyamat végén kőkemény és makacsul ragaszkodó fogkő keletkezik.

A fogkő kialakulásához genetikai adottságok is hozzájárulhatnak, azonban a meszes plakkok körében különösen “kedvelt” felületek a fogközök, a fogak belső, nyelv felőli felszíne, valamint a kisőrlő fogak barázdái. Mivel ezek a területek fogmosással szinte elérhetetlenek, ezért is erősen javasolt a fogselyem, illetve fogköztisztító használata, és a legalább évenkénti, de inkább félévenkénti látogatás a fogorvosnál.

A fogkő minden felnőtt szájában jelen van, kinél kisebb, kinél nagyobb mértékben. Táplálkozási szokásaink hatással vannak a kialakulására, a cukros ételek és italok fogyasztása megkönnyíti a lerakódások megtapadását, így nehezebb azokat mindennapi szájhigiéniás rutinunk közben eltávolítani. A dohányosoknak sem tudunk jó hírrel szolgálni, a dohányzás tipikusan egy olyan szokás, ami nem segít a fogkő megelőzésében.

Ezért sem mindegy, milyen gyakran látogatjuk a fogorvost, hisz az időben felfedezett ínygyulladás még egyszerűen kezelhető. Ne várjuk meg, míg nagyobb lesz a baj!

 

Hogy előzhető meg a fogkő kialakulása?

Röviden: megfelelő szájhigiéniai szokások betartásával. Először is, nem mindegy, mivel és hogyan mosol fogat. A legtöbben nem is tudják, hogy rossz fogkefét használnak, vagy hogy a technikájuk nem megfelelő. Fogat mosnak, akár naponta többször is, mégsem távolítanak el annyi lepedéket, mint amennyit egy helyes technikával tehetnének.

Így hát, amikor legközelebb fogkefe vásárlás előtt állsz, két szempontot tarts szem előtt:

  • 1. Válassz olyan fogkefét, aminek kicsi a feje! Bár általában ezek a fogkefék a drágábbak, hidd el, megéri a pár száz forint különbséget.
  • 2. Válassz “soft” azaz puha sörtéjű fogkefét! Logikusnak tűnhet, hogy minél durvább a sörte, annál jobban tisztít, a valóságban a fordítottja igaz. A durva sörte felsértheti az ínyt és a fogzománcot, ami hosszútávon inkább ront a helyzeten, mintsem javít.

 

Hogyan szabadulhatsz meg a fogkőtől?

A fogkő eltávolítás legegyszerűbb egyben a legbiztosabb módja: fordulj szakemberhez. Nem érdemes otthoni, “netes” praktikákhoz folyamodni, mert komoly kárt tehetünk a zománcrétegben!

A fogkő szakszerűen, és maradéktalanul csak profi körülmények között, speciális eszközök segítségével távolítható el. A szakember ilyen esetben a legmodernebb ultrahangos eszközök mellett kézi műszert is használ. Valljuk be, ilyen felszereltséggel legtöbbünk otthon nem rendelkezik.

A kezelés során ráadásul nemcsak a fogkőtől szabadulunk meg, hanem a fog felszínét természetes módon polírozzák is, így színe is szebb lesz. Nem utolsó sorban pedig ellenőrzik a fogaink egészségét, és ha kell, javaslatot tesznek a további kezelésekre.

Pusztán koplalással nem tudja hosszú távon megtartani a kívánt testsúlyt, ráadásul az egészségét kockáztatja, ha nem adja meg a szervezetének a megfelelő tápanyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, az egészséges karcsúság igenis elérhető néhány egyszerű szabály betartásával.