A Levegő Munkacsoport az egészségkárosító dízelbütykölésre hívja fel a figyelmet

Egyes szervizek kiiktatják a dízelszűrőt, ami után nem fog a tulajdonos szűrőt cserélni vagy tisztítani, de egészéget károsító anyagot fog a levegőbe bocsátani.

2020. október 29., 14:18

Szerző:

Egyes szervizek futószalagon iktatják ki az autók DPF dízel részecskeszűrőjét, és hamis szoftvereket telepítenek, írja a Levegő Munkacsoport posztja a Facebookon. Mindez illegális és veszélyes az egészségre is. Az átalakítás után az autó esetleges új tulajdonosa nem lesz tisztában az autó valós fenntartási költségeivel - a dízelszűrőt tisztítani és időnként cserélni kell. Néha vizsgán sem tűnik fel az átalakítás.

De ha lebukik a hatósági vizsgálaton a kocsi, "ugrik a rendszám, a forgalmi, és jöhet a bírság, de ez csak  keveseket tart vissza". "Kiiktatott részecskeszűrővel autózni nem más, mint aktívan hozzájárulni évente annak a csaknem 12000 magyar embernek a halálához, akik a légszennyezésnek betudható okok miatt veszítik idő előtt életüket". 

 

 

Pusztán koplalással nem tudja hosszú távon megtartani a kívánt testsúlyt, ráadásul az egészségét kockáztatja, ha nem adja meg a szervezetének a megfelelő tápanyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, az egészséges karcsúság igenis elérhető néhány egyszerű szabály betartásával.