Színpompás szárazságtűrő növények a nehezen elérhető sarkokba

Minden kertben vagy előkertben vannak olyan területek, amelyek öntözése vagy nem megoldható, vagy csak nagyon körülményesen. Nem kell azonban a kiégett fű vagy a korpár talaj látványával beérnünk, ha ezeket a szárazságtűrő növényeket ültetjük ezekre a területekre.

2024. március 20., 08:52

Szerző:

A lusta kertész álma: egy kert, ami csodálatos, színpompás virágokkal teli, mégsem kell naponta öntözni. Az már csak hab a tortán, ha ezek a strapabíró növények évelők, vagyis évről évre gyönyörködhetünk bennük. Lássuk, melyek azok a szárazságtűrő növények, amelyek mindent kibírnak!

Így csökkentse az öntözővíz mennyiségét

 

Építsen száraz patakot a kertjébe! Bármilyen stílusú is legyen a kertje, egészen biztos, hogy van olyan része, ahol jól mutatna egy rövid, de feltűnő, vagy akár az egész kertet átfutó száraz patak. Természetes kertekbe a természetes patakmedrek illenek. Rájuk nézve szinte biztosra veszi az ember, hogy valaha ott tényleg patak csordogált. Szabályos kavicsokból, kövekből mesterséges hatást keltő, de nagyon mutatós száraz patak alakítható ki.

Stepping stone garden path

 

Nem csak dekoratív, de nagyon praktikus funkciót is betölthet: kreatív megoldásként szolgálhat különböző kertrészeid elkülönítésére.
Gondoljon bele, mennyivel természetesebb és különlegesebb, ha a gyepet és a mellé ültetett növénycsoportot szegély helyett egy imitált patak választja el!

Szárazságtűrő növények, amik mindent túlélnek

A felmelegedő és egyre szárazabb éghajlatunk miatt különösen fontos, hogy a kertjeinkben olyan növényeket ültessünk, melyek jobban tudnak alkalmazkodni a szélsőséges időjárához. A most bemutatott növények rendkívül szívósak, évelők, tehát minden évben kihajtanak újra.

Ligeti zsálya - Salvia nemorosa


Liláskék virágú bokros növekedésű, felálló szárú évelő. Nagyobb sziklakertekbe vagy napos virágágyásba ültessük. Május végétől virágzik, s ha rendszeresen visszavágjuk elvirágzott hajtásait, akkor évente többször is virágzásra ösztönözhető. Jó mézelő növény, a kertünkbe vonzza a hasznos rovarokat.

 

Cickafark - Achillea


Az alacsonyabb közönséges cickafark (A. millefolium) és a magasabb, háttérnövénynek alkalmas jószagú cickafark (S. filipendulina) egyaránk a napos, száraz helyek kiváló virágágyi fajai. Leginkább vadvirágos hangulat kialakítására alkalmasak. Júniustól egészen szeptemberig is virágozhat, akár vágott virágként is felhasználhatjuk.

Pipitér - Anthemis


Elhajló szárú, félgömb alakú bokrot nevelő évelő, mely ugyancsak napos, száraz évelőágyak kiváló virága. Elterülő hajtásai miatt jól mutat kőfalak, támfalak teteje mellé ültetve. Bőségesen virágző faj, valóságos méhlegelőt alkotnak nagyobb foltjai. Virágzás után vágjuk vissza elvirágzott hajtásait.

Kokárdavirág - Gaillardia

Nagymamáink kertjének gyakori vendége volt a törpe kokárdavirág, nem véletlenül: hosszan és gazdagon virágzó, szárazságtűrő évelő, amely júniustól eégszen szeptemberig virít.

 

Délvirág, napcsillag - Delosperma


Pozsgás, szukkulens hajtásaiból rögtön következtethetünk kiváló szárazságtűrő tulajdonságára. Az előző fajokkal ellentétben ez egy alacsony (10-15 cm) szétterülő évelő, sziklakertbe, kőfalra, utak mellé ültethető.

Bíbor kasvirág - Echinacea


Magasra növő háttérnövénynek tökéletes választás a fehér, narancs, rózsaszín, bordó árnyalatokban virító évelő. Immunerősítő gyógynövényként és kerti díszként is értéke növényünk.

Ligetszépe - Oenothera fruticosa


Amerikából származó felálló szárú évelő. Virágai június-júliusban nyílnak: a hajtások végén piros bombóból bontja ki kb. 40-50 cm magas, aranysárga virágiat.

Örökzöld tatárvirág - Iberis sempervirens


Sziklakertek, útszegélyek fehér virágú, párnát képező évelője az örökzöld tatárvirág. Április-májusban nyílik, utána vágjuk vissza a bokor egyharmadát.

Hamvas cipruska - Santolina chamaecyparissus


A Földközi-tenger mellékéről származó örökzöld félcserje alacsony sövényként is ültethető szárazabb helyekre vagy napsütötte rézsükre. Ezüstös bokra egész évben díszít, sárga gombvirágai júliustól nyílnak.

Levendula - Lavandula angustifolia

Ha a félcserjéknél és a mediterráneumban járunk, akkor nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a levendulát sem, amely egyik kedvenc nyári kerti díszünk. Virágait számtalan módon felhasználhatjuk a konyhában vagy szárazvirágként, gyógynövényként. Tavasszal ne felejtsük el visszametszeni!

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Tama66 via Pixabay)

 

 

 

Tegnap 10:40

Tudta, hogy már Szulejmán is a tejbegríz ősének nagy rajongója volt? Olyannyira, hogy diplomáciai fogadásokat tartott, ahol ezt a végtelenül egyszerű, ám sokféleképpen variálható finomságokat szolgálták fel. A tejbegríz birodalmak sorsát kísérte végig.

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a kedvenc rózsánkat vagy gyümölcsfánkat ellepik a levéltetvek. Mutatunk néhány házi praktikát, amellyel vegyszermentesen mondhatunk búcsút a hívatlan vendégeknek, és megfejtjük az örök kérdést is, hogy vajon a hangyák ludasak-e abban, ha tetves egy növény.