Őrizetbe vették Greta Thunberget

Londoni olaj- és gázipari konferencia előtt tiltakozott Greta Thunberg klímaaktivista, megakadályozva néhány küldött részvételét.

2023. október 17., 17:17

Szerző:

Greta Thunberg a Mayfair-i Intercontinental Hotel előtt tiltakozott kedden, ott tartják ugyanis az Energy Intelligence Forum az olaj- és gázipar vezetőinek találkozóját. Társaival együtt akadályozta a bejutást a rendezvényre. A rendőrök ezt követően figyelmeztették a tiltakozókat, utána pedig őrizetbe vették Thunberget – derül ki a Reuters cikkéből

Videófelvételeken jól látszik, hogy az „Oily Money Out”, azaz olajos pénz kifelé feliratú jelvényt viselő aktivistát a rendőrök egy hatósági furgon hátuljába ültetik. A londoni Metropolitan Police a Reuters megkeresésére nem nyilatkozott Thunbergről, de az X-en közzétette, hogy 20 letartóztatást hajtottak végre a szálloda előtti tüntetésen.

A Greenpeace környezetvédelmi csoport szerint több száz tüntető vett részt a tiltakozásban, megakadályozva a küldöttek bejutását a helyszínre. A szervezet szerint két aktivistája felmászott az épületre, és egy óriási transzparenst bontott ki a bejárat fölé, amelyen az állt, „Make Big Oil Pay”, azaz Fizessenek a nagy olajcégek.

Egy szemtanú szerint két felszólaló is lemaradt az eseményről a tüntetők miatt.

Thunberg 2018-ban vált világhírűvé, akkor hetente szervezett tüntetéseket a svéd parlament elé. Idén már Svédországban, Norvégiában és Németországban is őrizetbe vette a rendőrség, vagy eltávolította a tüntetésekről.

 (Kiemelt képünkön Greta Thunberg svéd klímaaktivista reagál, amikor egy rendőrségi furgon felé viszik, miután letartóztatták az InterContinental London Park Lane előtt a Fossil Free London és a Greenpeace által szervezett "Olajos pénz kifelé" tüntetésen, az Energy Intelligence Forum 2023 nyitónapján, Londonban, október 17-én. Fotó: HENRY NICHOLLS / AFP)