Kiss Judit Ágnes: Zaklatottak és zaklatók

2018. január 16., 08:18

Szerző:

Minden politikai döntés és kijelentés ellenére, amely az országot a középkorba vagy legalábbis Ázsiába szeretné visszavezetni, a társadalom kétségtelenül fejlődik. A zaklatási botrányok kapcsán újabb tabu tört meg, és visszafordíthatatlanul része lett a közbeszédnek a szexuális abúzus, a hatalommal való visszaélés, az erőszak. Még gyakran hallani áldozathibáztató hangokat – az okát is tudjuk: az igazságos világba vetett hit, ahol a jó kisfiúknak és jó kislányoknak nem eshet bajuk –, de már az is előrelépés, hogy van szavunk erre a jelenségre. Lassan elhallgatnak ezek a hangok, mert épp olyan kínos lesz azt feltételezni, hogy az áldozat tehet az őt ért erőszakról, mint a rabszolgatartás jogosságát feszegetni.

Nem véletlen ez a hasonlat. Akárhogy próbálom elhessegetni, újra és újra elém tolakszik az analógia. Egy rabszolgatartó társadalomban különcnek számít, aki nem tart rabszolgát. Nehéz is nemet mondani a kényelemre, amit egy ingyencseléd biztosít, és még nehezebb nem visszaélni a kiszolgáltatottsággal. Ahogy a társadalom átalakul, bűncselekménnyé válik mások szabadságának korlátozása. Egy hierarchikusan felépülő, hatalmaskodással átitatott országban a zaklatóban fel sem merül, hogy jogtalanul cselekszik. Ahol mindenki abban szocializálódik, hogy csak annak vannak jogai, akinek hatalma is van, szinte magától értetődik, hogy a hatalommal való élés visszaélést is jelent. (Ajánlom e témában Szerbhorváth György A zaklatás és a generációs hasadék című írását az erőszak és a sorkatonaság lehetséges összefüggéseiről.) Erre utal az eddigi tettesek első reakciója, a totális tagadás is. Megteszem, mert megtehetem, és megtehetem, mert megteszem, és lám, semmi következménye. Ha nincs büntetés, nincs bűn sem. Ahol az áldozat megszokta, hogy egyetlen lehetősége a hallgatás, a tűrés (mert számára nemhogy igazság-, még jogszolgáltatás sincsen), ott nincs, ami megállítaná az elkövetőket, és javarészt – nyilván önigazolásképp – nem is gondolnak magukra elkövetőként.

Fotó: Shutterstock

Hogy mindez megváltozzon, több lépcsőt igényel, de talán megtettük az elsőt. Indulhatott volna az ország vezetői felől, akár az isztambuli egyezmény ratifikálásával, de nem így történt. Az áldozatok szólaltak meg, nevesítették az elkövetőket, álltak ki egymás mellett, és áll ki mellettük egyre inkább az eddig néma (cinkos) közvélemény. A közösségi médiának köszönhetően villámgyorsan szembesülhetünk azzal, más országokban hogyan kezelik az ilyen eseteket.

A következő fokozat az volna, hogy minden áldozat szakmai segítséghez jusson, ingyen, alanyi jogon (tudtommal az erre létrejött Eszter Alapítvány forráshiány miatt nem tudja már az ambulanciáját üzemeltetni). A közvélemény nyomása pedig ezek után lassan rá fogja kényszeríteni a döntéshozókat, hogy bűncselekményként tekintsenek a bántalmazásra, az erőszakra, a zaklatásra.

Egy olyan társadalomban, amiről én álmodozom, a legutolsó és legmagasabb lépcsőfok már a zaklatókkal foglalkozna. Mert pénz- vagy letöltendő börtönbüntetésre ítélni őket kevés. Fontos a bocsánatkérés mellett a jóvátétel az áldozatokkal szemben, majd pedig az ő visszavezetésük is a társadalomba. Talán egy olyan tizenkét lépcsős programmal, mint az anonim alkoholisták esetében. Nyilván ne juthassanak többé abba a helyzetbe, ahol a tettüket elkövették, ahogy alkoholbeteg barátjával sem kocsmában találkozik az ember. Szükség van az ő kezelésükre is, hiszen biztos, hogy mindegyikük életében ott a feldolgozatlan trauma. Lehessen számukra is megbocsátás, lehessen újra helyük az emberek között. Legyen tettüknek erkölcsi és büntetőjogi következménye, de legyen a velük való bánásmódnak része a rehabilitáció is.

És persze a gyógyításnál még fontosabb a megelőzés. Olyan oktatási rendszer például, ahol nincs helye a hatalommal való visszaélésnek, ahol az óvodától kezdve megtanítják a gyereknek, hogyan viszonyuljon a saját és mások testéhez, ahol az otthon bántalmazott gyerek számára van kiút az áldozatszerepből (és nem válik felnőve akár áldozattá, akár maga is elkövetővé). Ceterum censeo: a megoldás a közoktatásban van. Ha még nem mondtam volna. 

Horoszkóp

A cselédsajtó és a Karmelita udvartartásának agyhalott influenszerei Pankotai Lilivel szemben fel merték venni a kesztyűt. De micsoda bátorság kellett ehhez az elvtársaknak. 

Az elhibázott brüsszeli szankciók, azon belül is elsősorban az energiaszektort érintő korlátozások miatt alakult ki válság az EU-ban és így Magyarországon is – ez a kormányzati kommunikáció alfája és ómegája. A valóság ezt másként gondolja.