Nyomkövetőket fognak szerelni a repülőn feladott poggyászokra

2018. január 9., 15:31

Szerző:

Többéves előkészület után idén júniustól kötelező lesz a repülőn feladott poggyászok alapos nyomkövetése – írja a hvg.hu. Az új rendszerhez a világszerte a légi utasok 83 százalékát szállító társaságok (az IATA szakmai szervezet 275 tagja) csatlakozik.

A nagyobb légitársaságoknál már nyáron bevezetik a komolyabb nyomkövetést
Fotó: Lufthansa

Az új módszer azt jelenti, hogy a vonalkódos cédulákat rádiófrekvenciás (RFID) chipekre cserélik, olyanokra, amilyenek csipogni szoktak a boltokban, ha valaki átmegy velük a lopás elleni kijárati ellenőrző kapukon. Az RFID-chipek leolvasása hatékonyabb, mint a címkék kamerás beolvasása. Az IATA szerint utasonként a készülék mindössze 10 centbe kerül, viszont a befektetés duplája lesz a légitársaságok haszna, ha kevesebbet kell költeni az elkallódó csomagok keresésére vagy kártérítésekre. Az IATA arra számít, hogy 2022-re a mostanihoz képest akár negyedével csökkenhet az elveszett vagy eltévedt bőröndök aránya.

Miután az amerikai Delta és az ausztrál Qantas sikeres kísérleteket folytatott az RFID-csomagazonosítással, elsőként a Qatar Airways vezette be élesben a rendszert otthon, a Hamad nemzetközi repülőtéren.