Kész a rangsor: a magyar tényleg a világ egyik legnehezebb nyelve

2017. november 29., 16:00

Szerző:

Öt nehézségi kategóriába sorolja a világ nyelveit az amerikai kormány külföldi ügyekkel kapcsolatos képzéseit végző legnagyobb beszállítója, a Foreign Service Insitute (FSI). Az osztályozás alapja, mennyi idejükbe kerül az amerikai tanítványoknak megtanulni egy-egy idegen nyelvet az intézetben – írja a Qubit.

Fotó: Pinterest

A magyar nyelv a 4* kategóriába a került. Ez azt jelenti, hogy az angol (amerikai) anyanyelvi beszélők szempontjából csaknem nukleáris erősségű idegen nyelvnek minősül, és az FSI szerint

egy évig kell teljes időben, minden mást félretéve tanulni ahhoz, hogy valaki elsajátítsa.

Az amerikai beszélők által legkönnyebben elsajátítható idegen nyelvek körébe, tehát az 1. kategóriába  az FSI egyrészt az északi germán (skandináv) nyelveket sorolja – ide tartozik a dán, a norvég és a svéd –, másrészt az olyan újlatin nyelveket, mint a francia, az olasz, a spanyol és a portugál. Ezeket a nyelveket egy amerikai anyanyelvű tanuló az FSI szerint nagyjából fél év alatt, 23-24 hetes, illetve 575-600 órányi tanulással el tudja sajátítani. 

A mi édes anyanyelvünk 4* jelzetű csoportjában az észt, a finn, a grúz, a mongol és a vietnami kapott még helyet. 

Az 5. kategóriába mindössze öt nyelvet sorolt az FSI: az arab, a kantoni, a mandarin, a japán és a koreai nyelvet csaknem két évig (88 hétig, 2200 órán át) kell tanulnia egy amerikainak.