A román válogatott szövetségi kapitánya szerint egy román futballistát azért büntettek meg Székesfehérváron, mert nem akart magyar válogatott lenni

2019. augusztus 22., 09:09

Szerző:

Adrian Rust, a székesfehérvári Mol Fehérvár FC román nemzetiségű játékosát arra akarta kényszeríteni a klubja, hogy a magyar válogatottat válassza a románnal szemben, amikor pedig ellenszegült, büntetésből száműzték a tartalékokhoz - írja a Rangadó a román Digisportra hivatkozva. A történtekről a román válogatott szövetségi kapitánya nyilatkozott szerdán.

A 23 éves játékos jól játszott a nyári U21-es Európa-bajnokságon a román válogatottban. Cosmin Contra ezért hívta be a Málta, illetve a Spanyolország elleni Eb-selejtezőre készülő felnőtt válogatottba. Bár Adrian Rus kettős állampolgár, vagyis a magyar válogatottban is játszhatna, a szövetség kapitány szerint a játékos egyértelműen azt mondta neki, hogy kizárólag a román nemzeti csapatban szeretne szerepelni.

Amikor Contra behívta a következő két meccsre, Rus arról tájékoztatta, hogy nyomást helyeztek rá, hogy a magyar válogatottat válassza, valamint arról akarták meggyőzni, hogy a román csapatba úgysem lesz esélye bekerülni. Contra szerint erre a játékos azt felelte, hogy nem véletlenül énekelte a román himnuszt az U21-es csapatban, és a román nemzeti csapatban akar játszani. Erre reagálva büntették meg Székesfehérváron azzal, hogy kitették a felnőttektől a második csapathoz.

Az mindenesetre tény, hogy Rus az NB I. idei szezonjának első két fordulójában még a Fehérvár első csapatának tagja volt, de a legutóbbi fordulóban már csak a tartalékok között lépett pályára a harmadosztályú bajnokságban a Veszprém ellen.

A székesfehérvári klub egyelőre nem reagált a vádakra.