Varga Mihály már le is mondott az erős forintról, a magyar fizetőeszköz „új egyensúlyi szintet keres"

2018. július 20., 14:31

Szerző:

– Nem számolunk azzal, hogy pusztán a forint árfolyamának változása miatt át kellene szabnunk a költségvetést. Az elmúlt napokban ráadásul enyhe erősödés volt a forintpiacon, visszakorrigált az árfolyam.

Természetesen azzal is tisztában kell lenni, hogy az a nyugodt időszak, amely 305–315 forint között tartotta a forint árfolyamát, véget ért,

kamatemelési ciklust kezdett a Fed (lényegében az amerikai jegybank) az EKB (Európai Központi Bank) visszavonja a mennyiségi lazítás elemeit – árfolyamszempontból érzékenyebb időszak következik,

amikor a körülményekre válaszolva a forint is új egyensúlyi szintet keres –

– mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Világgazdaságnak adott interjújában.

 

16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.