Pedagógusok, ápolók, könytárosok figyelem! 200 ezer fölé mennek a fizetések az élelmiszer-multiknál

2018. február 15., 12:04

Szerző:

Jó hangosat szólt nemrég az Aldi fizetéseiról szóló hír, de a többi láncnál is igyekeznek felzárózni a német multi által kínált keresetekhez.

A másik német diszkontlánc, a Lidl dolgozói Budapesten bruttó 268, vidéken 247 ezer forintot keresnek, a Tescónál a decemberben megkötött megállapodás van érvényben, amely szerint a dolgozók idei évre meghatározott legalacsonyabb bére 197 ezer forint, amit egyéb juttatásokkal egészítenek ki, így a kereset elérheti a 227 ezret is – írja körképében a Magyar Nemzet. 

Fotó: Forás: Wikipedia

Az Auchan tavaly októberben jelentett be az általános béremelést erre az évre , ami valószínűleg az idén már nem fog változni. A francia hipermarketnél havi bruttó 247 ezer forint az átlagos fizetés. A Spar dolgozói évente nagyjából 100 ezer forintos béren kívüli juttatást kapnak készpénzben.

A Metro 12 helyett 14 havi bért ad a munkavállalóinak, de 2600 dolgozójának 40-50 százalékát garantált bérminimumon foglalkoztatja. A dolgozók 86 százaléka kapott fizetésemelést januártól, így a minimális bruttó fizetés meghaladja a 180 ezer forintot. Ez egyben azt is jelenti, hogy a német nagykereskedelmi áruház az egyik legszűkmarkúbb a dolgozóival.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, Karsai Zoltán a lapnak elmondta, hogy a szakmai bérminimum az ágazatban 181 ezer forint. Minimálbért (eszerint a Metró kivételével) már senki sem mer fizetni, mert annyiért nem találni munkást. Szerinte nem feltétlenül követendő példa az Aldi bérpolitikája, és úgy látja, hogy az év eleji bejelentésük az egész piacot nem is tudja megrengetni, de  arra előbb-utóbb rákényszerülnek a nagy láncok, hogy bruttó 200 ezer forint feletti fizetést adjanak.

Egyébként ezek azok a multik, amelyeknek a hatalmát Lázár János meg akarja törni, hogy a mezőgazdasággal foglalkozó családokból felépítse az új magyar középosztályt.