Rossz hírek: megugrott a munkanélküliség

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A munkanélküliek száma 227 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. március 27., 10:57

Szerző:

A 2023. december - 2024. februári három hónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma a 15-74 évesek körében 4 millió 721 ezer volt, 31 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A férfiaknál a foglalkoztatottak létszáma lényegében nem változott, 2 millió 490 ezret tett ki, míg a nők esetében 27 ezerrel, 2 millió 232 ezerre bővült. A munkanélküliek száma az előző évhez képest 33 ezerrel nőtt.

A hazai elsődleges munkaerőpiacon 4 millió 550 ezer fő dolgozott, 30 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A külföldön dolgozók és a közfoglalkoztatottak létszáma érdemben nem változott, előbbi 106 ezret, utóbbi 65 ezret tett ki.

A 15-64 évesek körében a 74,6 százalékos foglalkoztatási arány megegyezett az egy évvel korábbival. A ráta a férfiak körében gyakorlatilag változatlan maradt, 78,5 százalék volt, míg a nőknél 0,8 százalékponttal, 70,8 százalékra nőtt.

Megugrott a munkanélküliek száma

2023. december és 2024. február között a 15-74 éves munkanélküliek száma az előző évhez képest 33 ezerrel, 232 ezerre, míg a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal, 4,7 százalékra nőtt.

A férfiaknál a munkanélküliek száma 124 ezer volt, munkanélküliségi rátájuk 0,6 százalékponttal, 4,7 százalékra emelkedett. A nőknél a munkanélküliek száma 108 ezerre, a munkanélküliségi ráta pedig 0,6 százalékponttal, 4,6 százalékra növekedett.

A munkakeresés átlagos időtartama 9,1 hónap volt, az összes munkanélküli 43 százaléka 3 hónapnál rövidebb ideje, míg 33 százaléka legalább egy éve keresett állást.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma 2024. február végén az egy évvel korábbihoz képest 4,0 százalékkal, 235 ezerre csökkent.

Döbbenetes számok, ennyi az átlagkereset

Furcsa mód, nem mindig a munkában eltöltött idővel és az életkorral arányosan emelkednek az átlagbérek.

Tavaly mindössze bruttó 352 ezer forint volt a 20 év alattiak átlagos bruttó fizetése, derült ki a KSH adataiból – írja az Infostart. A számok alapján az életkor előrehaladtával egy ideig nő a bér, először a magasabb képzettség, később pedig a nagyobb tapasztalat miatt, így 30 és 50 év között bruttó 600 ezer felett alakul az átlag, később azonban csökkenni kezd − írja a Portfolio.

Ez egyrészt azzal függ össze, hogy az idősek képzettségi szintje jellemzően alacsonyabb, mint a fiataloké, így logikus, hogy az 50 feletti korosztály bére alacsonyabb. Az 55 év felettieknél a diplomások aránya alig több mint 20 százalékos, míg a 25-35 év közöttieknél 30 százalék feletti, vagyis többen keresnek jobban a fiatalabbak között, ami megdobja a korcsoport átlagbérét.

Másrészt az idősebbek körében a munkatermelékenység csökkenhet, ami fontos tényezője a bérek alakításának, harmadrészt az idősek kevésbé haljandók/tudnak váltani (ismerve ennek a kockázatait), még úgy is, ha kisebb béremelést kapnak.

950 ezer forint az átlagbér, persze nem mindenhol 

Van olyan budapesti kerület, ahol már bruttó 950 ezer forint volt az átlagkereset, de olyan járás is található az országban, ahol 350 ezer forint alatt mozog az átlag.  A II. és a XII. kerületben bruttó 950 ezer forint környékén alakult az átlagkereset a tavalyi év első három negyedévében a KSH adatai szerint. A dobogó harmadik fokára az I. kerület került fel, ám itt már érdemi szakadékot láthatunk, 860 ezres bruttó bérrel. A legjobban kereső tíz járás közé a budapesti kerületeken túl a budakeszi járás fért be, ahol 777 ezer az átlagos fizetés. A legalacsonyabb bérek a cigándi, a gönci, illetve a fehérgyarmati járásokban jellemzőek. A cigándi járásban nem éri el a 350 ezer forintot a bruttó átlagbér – írja a Portfolio.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Dudar Szilárd / MERCEDES-BENZ / AFP)

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.