Most megtudhatja, keres -e annyit, amennyi a megyéje átlagfizetése

2018. július 9., 13:33

Szerző:

Közzétette 2018 első negyedévének adataiból leszűrhető átlagkereseti adatokat a KSH.

A Hvg.hu összesítése alapján Budapesten a havi nettó átlagkereset 2018 első negyedévében 265 ezer forint volt, míg Győr-Moson-Sopron megyében a 213 ezer forintot közelítette az átlag.

Ezen kívül csak két másik megye volt, ahol 200 ezer forintnál éppen többet vihettek haza a dolgozók átlagosan, Komárom-Esztergom és Fejér megye.

Az ország legszegényebb helye Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ott egy dolgozónak 147 ezer forintot kell beosztania egy hónapra. Békésben is siralmas a helyzet, ott 156 ezret mért a KSH. Előttük Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye áll a listán, ahol szinte forintra pontosan ugyanannyi, 164 ezres a nettó átlagkereset.

A KSH adataiból leszűrhető további adatok:

  • A fizikai foglalkozásúak bruttó átlagkeresete 225 ezer,
  • a szellemieké 415 ezer forint volt.
  • A szellemi foglalkozásúak keresete a fővárosban volt a legnagyobb (483 ezer forint),
  • Békés megyében pedig a legkisebb (302 ezer forint).

Tegnap 16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.