Mindjárt visszatérhet a 400 forintos benzinár

2018. január 14., 08:53

Szerző:

Heteken belül újra négyessel kezdődhet a benzin literenkénti ára – hangzott el az RL Klub Híradójában a holtankoljak.hu elemzése alapján. Július óta ugyanis folyamatosan nő a nyersolaj ára, és már átlépte a hordónkénti 70 dollárt. Ilyen magasan utoljára 2014 végén volt, de további áremelkedés is várható, akár 85 dollárig is felmehet. Ez Magyarországon az előrejelzések szerint 10 százalék körüli drágulást eredményez, amit legfeljebb a forint-dollár árfolam mérsékelhet valamelyest, ha a forint erősödne.

Legutóbb pénteken változott az ár, akkor 2 forinttal, átlagosan 362 forintra drágult a 95-ös benzin litere, a gázolaj ára nem változott, maradt átlagosan literenként 373 forint.

A 400-as tartományba emelkedő átlagárakat azonban valószínűleg nem ússzuk meg. Sőt, már most is találkozhatunk 400 forintnál drágább üzemanyaggal, az egyes benzinkutak között ugyanis akár 80 forint is lehet a különbség literenként. A holtankoljak.hu adatai szerint a benzin 345 forintos árával most éppen Ajkán a legolcsóbb az országban, a legdrágább pedig Inárcs térségében, az M5-ös autópálya mentén, ahol 417 forintot kérnek egy literért. A gázolajért Tata mellett, az M1-esen kérnek a legtöbbet, 432 forintot, míg a legkevesebbet – a helyi hűbérúr és NAV-elnök, Tállai András közbenjárása eredményeként – Mezőkövesden, 350 forintot.