Megvan a következő kelet-európai ország, ahol bevezetik az eurót

2018. április 27., 10:56

Szerző:

Bulgária lesz az eurózóna huszadik országa, de nem szabad elsietni a folyamatot, ami ehhez vezet – ezt Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa mondta pénteken – írja a Reuters

Az ország kormánya elkötelezett az euró bevezetése mellett, és a miniszterelnök szerint egy éven belül tagjai lehetnek az ERM II. árfolyam-mechanizmus rendszernek, melyben két évet kell eltölteniük, mielőtt az euró bevezetése megtörténhet. 

Bulgária az EU legszegényebb tagállama, ezért különösen fontos, hogy a csatlakozást úgy készítsék elő, hogy az egységes pénznem bevezetése előnyt jelentsen a gazdaság számára, és ne sokkot. 

A leva árfolyamát már korábban az euróhoz kötötte a bolgár kormány, és a gazdaságuk megfelel a formális követelményeknek is: átgondolt fiskális politikát folytatnak és az inflációt is kordában tartják a biztos szerint. Ugyanakkor éri kritika az országot a korrupció mértéke miatt, ami külföldi befektetőket is elriaszthat a bolgár gazdaságtól.

16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.