Fürdenek a pénzben Mészáros Lőrinc csemetéi, 1,72 milliárdért újítják fel a zsámbéki Zichy-kastélyt

2017. december 19., 14:26

Szerző:

A becsült árnál majdnem 800 millióval többért, 1,72 milliárd forintért újítja fel Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt. és a Magyar Építő Zrt. a műemléki védelem alatt álló zsámbéki Zichy-kastélyt – derült ki az európai uniós közbeszerzési értesítő keddi számából.

Mint a Magyar Nemzet írja, az eredeti közbeszerzést még májusban írták ki, közben kétszer módosították az ajánlattételi határidőt. A tenderre a felcsúti polgármesteren kívül még három cég jelentkezett, de mindegyik ajánlatát érvénytelennek nyilvánította a döntőbizottság.

Ágnes, a csodatrojka Á betűje
Fotó: vivienviz.hu

Méghozzá a laikus számára is röhejes kifogásokkal: az egyik cég pályázatát azért zárták ki, mert a gazdasági szereplő képviselőire vonatkozó részben nem töltötte ki a születési helyet. A másik szereplő ajánlatát egyebek mellett azért érvénytelenítették, mert az ajánlattevő nem töltötte ki a Hirdetmény száma a Hivatalos Lap S sorozatában című pontot, a harmadikét pedig azért, mert „ajánlatában a vállalást két tizedesjegyre adta meg”.

Mivel Mészáros Lőrinc cégén kívül a többi ajánlatot érvénytelenítették, a tájékoztatóból nem derül ki, hogy mennyiért vállalták volna a munkát. 

A kastély a katolikus egyház tulajdonában van, azon belül is a gödöllői premontrei perjelségé. A helyen most a Keresztelő Szent János Iskolaközpont működik.

Az édesapjukét közelítő üzleti tehetséget mutató Beatrix-szal, Ágnessel és (ifj.) Lőrinccel nem először szaladt el a paci. Szeptember végén például a Keleti melletti Nemzeti Lovarda felújítása drágult meg a kezük között ugyancsak elég súlyosan: a beavatkozás ott 300 millióval kerül majd többe a tervezettnél, azaz a jelen állás szerint 2,86 milliárd lesz a végösszeg. 

Tegnap 16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.