Ez a gyönyörű, 150 milliós kártérítést fizet az állam egy kormányközeli cégnek

2018. január 18., 09:43

Szerző:

Egymillió eurót követelt, ötezret adott volna az állam kártérítésként a Hunguest Vagyonkezelő Zrt.-nek azért, mert a céget veszteségek érték egy tíz évig húzódó vagyonjogi perben. A strasbourgi emberi jogi bíróság kedden meghozott ítélete szerint azonban a társaságnak 465 ezer euró jár, mert ennyivel többe került neki az, hogy a per a normálisnál tovább húzódott. További 13 ezer eurót is megítélt neki a nem vagyoni károkra és a költségekre, így jött ki az összesen majdnem 150 millió forintnyi euró, amelynél többet egy magyar felperesnek sem ítélt még a bíróság – írja a hvg.hu.

Fotó: Balaton József

A Hunguest Vagyonkezelő az Erzsébet-utalványokat is kibocsátó – részben állami, részben szakszervezeti – Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány tulajdona. Igaz, korábban izgalmasabb volt a történet, mert a vagyonkezelő cég 32 százalékos tulajdonrésszel bírt Leisztinger Tamás nagyvállalkozó Hunguest Hotels birodalmában, időközben azonban a szállodaüzemeltető cég a

Mészáros Lőrinc tulajdonában levő Konzum Nyrt. érdekeltségi körébe került át, amely kivásárolta a vagyonkezelőt is.

A kártérítés persze aligha segít a cégen, amely az utolsó beszámolója szerint a 2016-os évet 9,4 milliárd forintos veszteséggel zárta, és emiatt tavaly májusban arra kényszerült, hogy 14,4 milliárd forintos alaptőkéjét 5,7 milliárdra szállítsa le.

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.