Eljöhet az online számlázók kora – Segítünk választani

A hazai kkv-k fele használ jelenleg valamilyen számlázóprogramot. Vajon megfelelnek-e ezek a programok a július elsejétől érvényes online adatszolgáltatási kötelezettségnek? És mi lesz azokkal a vállalkozásokkal, amelyek eddig számlatömböt használtak?

2018. július 11., 16:54

Szerző:

Éppen csak, hogy lecsengett a GDPR-láz, a vállalkozásoknak máris újabb kihívásokkal kell szembenézniük: július 1-jétől a százezer forint feletti, áthárítottáfa-tartalmú számlákat online kell továbbítani a NAV-nak. Vajon mennyire készültek fel a kkv-k erre a feladatra?

Az eNET 2018 év eleji kutatásából kiderült, hogy a vállalkozások fele használ valamilyen számlázóprogramot – a többiek kizárólag kézi számlatömbbel számláznak. Ez a lehetőség július 1. után is megmarad, de ezekre a vállalkozásokra a bejelentési kötelezettség további adminisztratív terheket ró. Végig kell gondolniuk tehát, hogyan fognak a továbbiakban eleget tenni ennek a kötelezettségüknek. Azok számára pedig, akik nem akarnak ilyen kézi megoldásokkal bíbelődni, a NAV követelményeinek megfelelő, az online adatszolgáltatásra is képes számlázók lehetnek az ideális megoldások.

A számlázók palettájának egyik legmeghatározóbb szereplője a Számlázz.‌hu, amely 13 éve van jelen a piacon. Szolgáltatása a kezdetektől online működött, ma már 77 ezernél is több felhasználót mutat a honlapjukon pörgő számláló, és 36 millió számlát állítottak ki rajta keresztül. Elsősorban a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nyújt professzionális szolgáltatást, legkisebb csomagja ingyenesen is elérhető.

Billingo elsősorban fiatalos, trendi dizájnjával és kommunikációjával tűnik ki a többi számlázási szolgáltatás közül. A szolgáltatás négy éve van jelen a hazai piacon, körülbelül húszezer ügyfele van, elsősorban kkv-k, fiatalos, lendületes vállalkozások, startupok. A szolgáltatás a kezdetektől a számlázási megoldásokra jött létre, technológiai fejlesztő cég áll mögötte. Stabil funkcionalitása van, és nemcsak kommunikációjában nyitott, de fintech cégként a legkülönfélébb integrációs megoldásokra is, hogy ügyfelei számára a számlázás valóban élményszerű legyen. Havi nettó 250 ezer forint árbevételig vagy húsz kiállított számláig a Billingo ingyenes.

BizXpert a csaknem harminc éve a piacon lévő Kulcs-Soft szolgáltatása. A Kulcs-Soft fő tevékenységét tekintve telepített főkönyvi, bérszámfejtő és számlázási szoftvereket forgalmaz, s ez utóbbiakban lehetővé teszi a NAV-nak szóló online adatszolgáltatást is. A BizXpert nevű ingyenes, online számlázójuk viszont applikáció formájában tölthető le az alkalmazásboltokból, de weben, online is elérhető. Az applikációt kifejezetten a mikrovállalkozásoknak ajánlják, ezen keresztül néhány kattintással, a mobiltelefonjukon tudják kiállítani a számlát, bárhol járjanak is éppen. A BizXpert használata ingyenes, kiállítható vele hagyományos és elektronikus számla egyaránt, korlátlan mennyiségben. A szolgáltatásnak 2018. márciusi indulása óta már csaknem hétezer ügyfél szavazott bizalmat.

A Billzone-nak nagy a tapasztalata az online számlázásban, 2010-ben elsőként nyújtott úgy elektronikus számlakiállítási lehetőséget, hogy az ügyfélnek nem kellett elektronikus aláírást vásárolnia. Robusztus, megbízható program, az ingyenes csomagban az alap számlázási szolgáltatásokat nyújtja, de fizetős csomagjaiban elérhető az automatikus számlagenerálás, a könyvelői adatexport, a különböző pénzügyi statisztikák. Jelenleg is több ezer ügyfél számlaforgalmát támogatják.

Az OTP-hez kötődő eBIZ – Digitális Pénzügyi Asszisztens szolgáltatás 2017. március óta van jelen a piacon. Szintén elsődlegesen a mikro-, kis- és középvállalkozásnak nyújt számlázási szolgáltatást, ugyanakkor a vállalkozói netbanki integrációnak köszönhetően lényegesen többet tud egy online számlázóhoz képest. Használatával a vállalkozások transzparens pénzügyi helyzetképet kapnak saját működésükről: látják a bankszámlaegyenlegüket, elérhetik a vállalkozások mindennapjaiban legfontosabb banki szolgáltatásokat (mint például az egyenleglekérdezést, az átutalást), nyomon követhetik a kimenő és bejövő számláik fizetettségi státusát (a kimenő számla és beérkező utalások összepárosításának köszönhetően), továbbá azonnal tudják fizetni bejövő számláikat is.

Izgalmas, új időszak következik 2018. július 1. után – ha a vállalkozások megtalálják a számukra jól használható és a NAV adatszolgáltatási kötelezettséget teljes mértékben támogatni tudó számlázót, akkor nem az adminisztratív terheik nőnek, hanem inkább új, a napi működési folyamataikat hatékonyan támogató partnerre lelhetnek.