Behúzott fékek az ingatlanpiacon

Véget ért a nagy fővárosi bumm: mostanában a korábbiaknál jóval türelmesebbnek kell lennie annak, aki el szeretné adni a lakását.

2017. október 18., 19:01

Szerző:

Az elmúlt bő két évben őrületes tempóban nőttek a budapesti lakásárak, s ez a folyamat most megtorpanni látszik. Igaz, az eladni szándékozók zöme ezt nem hajlandó tudomásul venni, de a szakértők egyöntetűen állítják: vannak olyan kerületek, ahol meg is állt az áremelkedés, más helyeken pedig jelentősen lelassult a mértéke. Azoknak azonban nem kell izgulniuk, akik a budapesti belső kerületek tophelyein lévő új lakásokat értékesítik: errefelé továbbra sem ritkaság a négyzetméterenkénti egymillió forintos ár sem.

A használt lakások ára valószínűleg elérte a csúcsot Budapesten. Persze ez egyáltalán nem kevés: négyzetméterenként átlagosan 400 000 forint körüli. Több kerületben is megduplázódtak az árak az elmúlt években, és már a panel sem nyújt alternatívát a szerényebb pénztárcájúak számára.

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a belvárosban szeretne otthonra lelni: az V., a VI., a VII. kerület belsőbb részein, valamint az Újlipótvárosban akár 7-800 000 forintos négyzetméterárral is kalkulálhatunk. Továbbra is tartja az értékét a XIV. kerület is, akárcsak a budai oldal kedvelt részei, mint például az I., a III., a XI. és a XII. kerület.

A külső városrészekben más az árszint. Ma a legolcsóbb téglalakások a XX. és a XXI. kerületben kaphatók. Egyre kedveltebbek a XV., a XVI. és a XVII. kerületekben lévő lakások, nem véletlen, hogy körülbelül a negyedével kerülnek többe, mint egy évvel ezelőtt.

Döbbenetes árakkal szembesülhet az, aki a panelpiacon néz körül. A panelek ára átlagosan 10-20 százalékkal magasabb, mint egy éve. A legkedveltebb lakótelepeken, vagyis a Pók utcában, a Vizafogón már jóval 400 000 fölött járnak a négyzetméterárak. Még a kevésbé trendinek számító újpalotai, békásmegyeri, csepeli vagy újpesti lakások is elérik a 300 000 forintos átlagos négyzetméterárat. Ennek ellenére a panellakások viszonylag gyorsan, két-három hónap alatt elkelnek.

A paneleken kívül a legnagyobb kereslet továbbra is az úgynevezett közepes méretű – tipikusan 40–60 négyzetméter közötti, többszobás – téglaépítésű lakások iránt mutatkozik a fővárosi lakáspiacon.

Bár a folyamat most a vásárlóknak kedvezőbb, még sincs egyszerű dolguk: az eladni szándékozók napról napra próbálják felsrófolni az árakat. Ahogy jó néhány hónap kellett annak idején ahhoz is, hogy az eladóknak leessen a tantusz, hogy jóval többért is el tudják adni a lakásaikat, mint korábban, most is kell idő ahhoz, hogy lecsillapodjon a piac.