A sertéspestis miatt zuhan a sertés ára, sok tenyésztő tönkremehet

2018. május 9., 18:39

Szerző:

Annak ellenére, hogy még csak vaddisznókban mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát, már most mérhető kár érte a sertéságazatot. Több mint 20 százalékot csökkent a magyar sertéshús piaci ára, de még mindig folytatódik a csökkenés. Sok tenyésztő mehet tönkre, azonnali intézkedésekre van szükség – írja a Világgazdaság.

– Kilogrammonként 310 forintra csökkent az élő sertés felvásárlási ára – mondta Zsótér László, a sertéstartással foglalkozó Kunágotai Bercsényi Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója.

Három hónap alatt csökkent az ár több mint 20 százalékkal, ami Zsótér szerint az ASP hatása, de további csökkenésre számítanak az ágazatban. Azonnali intézkedésekre van szükség, mert sok sertéstartó tönkremehet abban, ha bezárul az exportpiacok nagy része. Így bennragad a hús, és lenyomja a belföldi árakat. Zsótér szerint sok termelő inkább bezárja telepeit, ugyanis számításuk szerint a jelentős távol-keleti piacok újranyitása három évbe is beletelhet.

Fotó: Pixabay

– Mintegy 40 ezer tonna hús piaca vált bizonytalanná – ennyit szállítottak évente a magyar feldolgozók azokba az országokba, amelyek bejelentették, hogy kitiltják a magyar élő sertést és sertéshúst. Ez a teljes magyar termelés 11 százaléka, az évi 110 milliárd forintos exportnak pedig a harmada – közölte Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

Május 7-től Oroszország is korlátozza ideiglenesen a magyar húsimportot. Korábban Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea jelentette be, hogy kitiltják piacukról a magyar húst.