A hazai építőipar kilátásai: uniós szinten is kimagasló teljesítmény, koncentrálódó piac, állami beruházások

2017. november 9., 14:15

Szerző:

A hazai építőipar teljesítménye 2017-ben rég nem látott javulást mutat. Az idei év második negyedévében 35 százalékot meghaladó mértékben nőtt a termelés volumene, és a kedvező tendencia várhatóan folytatódik az év hátralévő részében is. Mindezt alátámasztja az is, hogy az építőipari vállalkozások májusi szerződésállománya 53,2 százalékkal volt magasabb 2016 azonos időszakához képest – derül ki az Euler Hermes magyarországi építőipari elemzéséből. A pozitív trendet több, egymástól független dolog is elősegítette: az uniós finanszírozású, illetve az állami közbeszerzésű projektek magas száma, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a lakások áfacsökkentése. A növekvő kereslet és az ehhez kapcsolódó termelésnövekedés elvileg pozitív hatással lenne a szektor jövedelmezőségére is, erre azonban erős nyomást gyakorol az építőanyagok árának folyamatos növekedése és a képzett munkaerő egyre aggasztóbb hiánya.

Az építőipar folyamatos, fenntartható, hosszú távú növekedése az egyik legegyértelműbb jele egy ország gazdasági fejlődésének. A 35 százalékos növekedés, amelyet 2016 és 2017 második negyedéve között a magyarországi építőipar elért, az EU-tagországok között is a legjobb eredmény, ami mindenképpen pozitív fejlemény. Mindez ugyanakkor nagyrészt köszönhető az alacsony 2016-os bázisnak, illetve az állami és uniós beruházások magas szintjének, így egyelőre a folyamatosság és a fenntarthatóság kapcsán komoly kérdőjeleket láthatunk.

 

Az Euler Hermes szektorelemzése alapján az épületek és az egyéb építmények esetében is komoly növekedést láthatunk a vizsgált időszakban: az előbbi 27,2, míg az utóbbi 46,7 százalékkal tudott bővülni. Az épületek kapcsán elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben a sport- és oktatási létesítmények jelentették a növekedés alapját. Az egyéb építmények esetében a termelés az út-, vasút- és közműépítési munkák következtében bővült. Ez a kedvező tendencia várhatóan a 2017-es év hátralevő részében is folytatódik, mivel a szerződések száma emelkedik: a májusban megkötött új szerződések mennyisége 53,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az építőipari vállalkozások szerződésállományának volumenében még ennél is nagyobb növekedést láthatunk: idén május végére 94,3 százalékos emelkedést mutatott fel egy év alatt a hazai építőipar, elsősorban az építményeknek köszönhetően.

Az Euler Hermes elemzése alapján a hazai építőiparról a fent kifejtett kimagasló növekedésen kívül a további jellemzők állapíthatók meg:

  • A képzett munkaerő hiánya egyre komolyabb problémákat okoz a szektorban, és a más ágazatokhoz képest is szignifikánsabban növekvő bérek miatt csökkenti a jövedelmezőséget.
  • Az építőanyag-kapacitásokat a legtöbb esetben már akár 16-18 hónappal az építkezés megkezdése előtt le kell kötni jelenleg annak érdekében, hogy időben kezdődhessen az adott építkezés.
  • A családi otthonteremtési kedvezményre jelentkezők száma elérte az ötvenezret, az igényelt támogatási összeg pedig meghaladta a 126 milliárd forintot, ami szintén komoly hatással volt a teljes szektorra.
  • A magyar építőipar teljesítménye nemzetközi szempontból is figyelemre méltó: a kiadott építési engedélyek számán és az alapterület nagyságán alapuló mutató az Eurostat elemzés szerint 2014 első negyedéve és 2017 első negyedéve között az EU-ban 26 százalékkal bővült, míg Magyarországon 181 százalékkal.
  • A piac szerkezete oligopolisztikus, öt-tíz nagyvállalattal, akik jellemzően részt tudnak venni a közbeszerzéseken, a kisebb piaci szereplők pedig jellemzően alvállalkozók.

„Az ágazatban tapasztalható fizetési fegyelem ebben az évben jelentősen javult. A javuló trend ellenére azonban a késedelmes fizetések aránya a szektorban még mindig számottevő; jelenleg 30 százalék körül mozog, de ezeknek nagyságrendileg 90 százalékát általában végül kiegyenlítik az adósok. Az építőiparban tevékenykedő cégek elemzését nehezíti, hogy az utolsó rendelkezésre álló auditált pénzügyi adatok a 2016-os év negatív trendjét tükrözik, a 2017-es évközi pénzügyi adatok elérhetősége pedig korlátozott. A szektor megítélésében továbbra is nehezítő tényező az újonnan alapított cégek jelentős száma, valamint a cégcsoportok transzparenciája és a projektcégek megítélése” – mondta el Bujdosó Tünde, az Euler Hermes Hitelbiztosító kockázatkezelési igazgatója.