2018/07 Masszív csaj vagyok

Egy év után hazaengedték a kórházból Törőcsik Marit. A színésznőt velemi házában látogattuk meg.

2018. február 21., 13:31

Szerző:

Élesítés előtt a „bomba”

Várhatóan március közepén elkészül a magyar jogállamiság helyzetéről szóló EP-jelentés első verziója – értesült a 168 Óra hivatalos forrásból. Ez annak az úgynevezett 7-es cikkelyes eljárásnak az első állomása, amelyet az EU történetében elsőként Magyarországgal szemben indított el az európai közösség.

 

Lapozzon bele!

Mr. Húsz Százalékok országa

Magyarországon ma a káderek személyes gazdagodása és a politikai gépezet működtetése egymást feltételezi: a kényelmes élet és a zsarolhatóság kombinációjából előállított hűség része az Orbán által gyakran emlegetett „bajtársiasságnak”. A NER-ben Orbán nem vállal rizikót. Amíg ő kormányoz, addig biztosan nem fog a nyakára járni a legfőbb ügyész vagy a képviselőtársból lett számvevőszéki elnök. De mire jutna az ellenzék, ha valamiképpen át tudná verekedni magát a választási rendszer aknamezején, és ha nem is kétharmadot, de a kormányalakítás jogát megszerezné? Mit jelentene, hogy a rendszerváltásra kapott felhatalmazás birtokában meg kell szakítani a jogfolytonosságot? És ami talán a legfontosabb: a tulajdonuktól – magánnyugdíj-megtakarításuktól, föld- vagy trafikbérleti koncessziójuktól, takarékszövetkezeti résztulajdonuktól – megfosztottak hogyan nyerhetnének kárpótlást? Bárándy Péter e kérdésre válaszolva Gustav Radbruch német jogtudósra hivatkozik, aki azt mondja: a kontinentális jogállam egyik pillére a jogbiztonság, a másik pedig az igazságosság, s ha a két pillér közötti feszültség elviselhetetlenné válik, akkor az igazságosság felülírhatja a törvényt. A korábbi igazságügyi miniszter szerint egy napon minden lehetséges lépést meg kell majd tenni az elvont tulajdonok visszatérítése és azok felelősségre vonása érdekében, akik ezt a tulajdont sajátjukként kezelték. Még akkor is, ha magatartásuk az adott pillanat írott jogának megfelelt. Kérdés, elméletileg és gyakorlatilag lehetséges-e egyáltalán a NER-en belül utat találni a NER utáni világba.

 

Az elkötelezett figyelő

Nem igaz, hogy a kormánytól nem lehet megszabadulni – nyilatkozza lapunknak Szelényi Iván professzor, aki a Kornai 90 címmel rendezett kétnapos konferencia záró előadását tartotta. Kornairól, Kornai ürügyén beszélgetve a professzorral óhatatlanul a magyar politika és a közelgő választás is szóba került. Szelényi Iván elárulta azt is, kire fog szavazni. Interjúnk.

 

Masszív csaj vagyok

Egy év után hazaengedték a kórházból Törőcsik Marit. A színésznőt velemi házában látogattuk meg. Úgy érzi magát, mint akit megrágtak és kiköptek, de – mint mondta − csak röhög ezen, jól van, sétál, olykor megengedi, hogy eljöjjenek hozzá. Koltai Lajos és Jordán Tamás is szerepajánlattal bombázza, ő még nem döntött, de úgy tervezi, ha megerősödik, ősszel első útja a Nemzeti Színházba vezet majd. Helyszíni riportunk.

 

Tanuljatok, ne szüljetek!

Hosszú út vezet a németkéri telepről a rákkutatói munkáig. Viszont ha valaki arra kíváncsi, hogy a magyarországi cigányok genetikai okokból halnak-e meg jóval korábban, mint mások, muszáj rengeteget tanulnia. Ennek fontosságát hangsúlyozza dr. Orsós Zsuzsa rákkutató, akivel Sajókazán jártunk. Riport.

 

Még a pórusaimmal is kommunikálok

A pártideológiák hidegen hagynak, a társadalmi igazságtalanság viszont felháborít, nem tudom szó nélkül hagyni a szabadság korlátozását, az emberi méltóság csorbítását, a gyűlölet tömegzsarnokságát – mondja a 168 Órának adott interjújában Hegedűs D. Géza. A nemrég bemutatott A hentes, a kurva és a félszemű című film után hamarosan a Vándorszínészekben láthatjuk, a színházi évad egyik fontos előadásában pedig Claudiusként lép színpadra a vígszínházi Hamletben. Föltűnő, hogy a karakterek különbözőségéhez igazodva ezúttal a szokottnál is alaposabban át kellett formálnia a testét. Nehéz feladat ez, vagy inkább szórakoztató? – kérdezzük tőle. Arról is beszél, hogy férfiként miként éli meg a test öregedését, miért nem politizál a rendszerváltozás óta, és szerinte ki fogja kiragadni az országot a gyűlölet mocsarából.

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.