Meghalt Orbán József

2018. július 30., 10:12

Szerző:

Hosszú, súlyos betegség után meghalt Orbán József, a 100 Folk Celsius frontembere – írja Littvay Imre zenekarvezető bejelentésére hivatkozva az Index.

Orbán József 1943. március 1-jén született Pinkamindszenten. A 100 Folk Celsiust 1976 nyarán alapította Littvay Imre, Balla Gábor és Somogyi Tibor társaságában. A zenekar teljes pályafutása alatt főként country- és bluegrassdalokat írt. Orbán a kezdetektől zeneszerzője és dalszövegírója volt a zenekarnak.

A 100 Folk Celsius, középen Orbán József
Fotó: Facebook

Első albumaikon a 100 Folk Celsius a klasszikus country-hagyományokat követte, és számtalan, mára a tábortüzek elengedhetetlen velejáróivá vált dalukkal végleg beírták magukat a rock-történelembe. Az ebből az időből való híres dalaikat és feldolgozásaikat (Drága otthon; Nincs jobb lány, mint a Jo-Jo; Anyám, ha szeretsz; Felnőtt lány; Ohio) napjainkban is szinte mindenki ismeri és szereti.

2017-ben az együttes az Omega fennállásnak 55 éves évfordulója tiszteletére, feldolgozást lemezt adott ki Omega Country néven, amin az Omega dalai country stílusban szólalnak meg. A 100 Folk Celsius a jubileumi év utolsó koncertjeire is elkísérte a Omegát, ahol a beteg Orbán József helyett a koncertek nagy részében a volt tag Heilig Gábor gitározott, a dalokat pedig főleg Littvay Imre, Mikes Attila és Kocsándi Miklós énekelte.

A zenekar 1987-ben megkapta a Magyar Rádió eMeRTon-díját

Tegnap 17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.