Félezer ember tüntetett Jordán Tamásért Szombathelyen – hiába

Nem döntött a szombathelyi közgyűlés a Weöres Sándor Színház igazgatói pályázatáról – jelentette a 168ora.hu tudósítója a helyszínről.

2017. március 2., 21:05

A polgármesternek az a javaslata sem kapott többséget, hogy érvénytelenítsék a pályázatot. Mivel Jordán Tamás sem kapta meg a voksok többségét, új pályázatot írnak ki.

A szombathelyi közgyűlés ülésének idején félezer ember tüntetett azért, hogy Jordán Tamás, a jelenlegi színházigazgató maradjon a teátrum élén.

Ez alatt a közgyűlésen elszabadult a pokol. Czeglédy Csaba, a baloldali frakció vezetője azt állította: a fideszes polgármester megkereste őket azért, hogy „az egész ügyet kenjék rá Hende Csaba országgyűlési képviselőre”. A városvezető ezt tagadta, a baloldali képviselők távozáskor demonstratívan nem fogtak kezet Puskás Tivadar polgármesterrel.

Mint azt a 168 Óra korábban megírta, a szombathelyi színház igazgatói posztjára ketten pályáztak: Jordán Tamás, a társulat alapítója, és Dér András filmrendező. Később a Nemzeti Színházat vezető Vidnyánszky Attila által is támogatott Dér visszavonta titkolt tartalmú pályázatát. A társulatalapítót ezután a szakmai bizottság meg sem hallgatta. A város kormánypárti polgármestere előterjesztésében azt kéri a közgyűléstől, hogy nyilvánítsa eredménytelennek a pályázatot, és írjon ki újat.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.