A képzőművészet iránytűje – Egyre sokrétűbbé válik a Budapest Art Week

2018. április 17., 07:56

Szerző:

Idén is lesz Budapest Art Week: az ország legnagyobb, sokrétű képzőművészeti programsorozatát április 17. és 22. között rendezik meg 72 helyszínen. Az Art Week a Budapesti Tavaszi Fesztivál kiegészítő eseménye is. A szervezők azt vallják: új lendületet akarnak adni, egyfajta iránytűvé szeretnének válni a képzőművészet rajongói számára. A világ egyéb pontjain nem újdonság ez: Londonban, Berlinben, de még Szingapúrban is rendeznek hasonlóan nagyszabású képzőművészeti eseményeket. Magyarországon ez lesz a harmadik Art Week.

Egy képzőművészeti eseménysorozatnak nyilvánvalóan a legfontosabb pillérei a kiállítások, összesen 96 közül lehet válogatni. De az elmúlt évek igazolják, hogy nem csupán a tárlatok vonzzák a látogatókat, népszerűek a szervezett séták is. Az idei szervezett séták közül is kiemelkedően izgalmasnak ígérkezik a Boldog herceg – köztéri séta a Duna két partján program, amely a kortárs köztéri szobrászat leglátványosabb alkotásaira fókuszál. A művészettörténész túravezető segítségével egy kicsit jobban észrevehetjük környezetünk esztétikai értékeit. Csupán egyszer, vasárnap délelőtt rendezik meg a 4-es metró sétát: itt állomásról állomásra mutatják meg azokat a részleteket, amelyekről valószínűleg tudomást sem vesznek az utasok a hétköznapi rohanásban.

Az Art Week zárónapján, április 22-én a nyitott műtermek délutánja keretében a látogatókat hat helyszínen várják személyes beszélgetésre maguk a képzőművészek. A programokra napi- és hetijegy váltható, amelyekkel az összes Budapest Art Week-rendezvény látogatható.

Tegnap 17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.