Vegyiüzem robbanhatott fel a pavlográdi támadásban – VIDEÓ

Vevgyiüzemet semmisíthetett meg az orosz légierő a több tucat civil sérültet követelő pavlográdi támadása során.

2023. május 2., 15:55

Szerző:

Feltehetően egy vegyiüzemet és hadianyag-raktárat is megsemmisített az az orosz Kinzsal-rakéta, amellyel az ukrajnai Pavlográdot támadták meg május 1-jén az oroszok. A GeoConfirm nevű nyílt forrású hírszerzéssel foglalkozó oldal Twitteren tette közzé, a rakétatámadás az ukrajnai Zaporizzsja (oroszul Zaporozsje) régió déli részén fekvő városban egy vegyiüzemet ért, nem pedig ukrán légvédelmi berendezéseket semmisített meg, ahogyan az oroszok korábban állították.

A civil lakónegyedek közelsége miatt azonban a támadásnak 34 sérültje is volt.

A robbanásokról készült videók és fotók geolokációjával foglalkozó önkéntes oldal a megállapított koordináták alapján megerősítette, a robbanás nem sokkal a központi vasútállomás környékén dolgozó vegyiüzemben történt.

A vegyiüzem mint célpont magyarázná azt a kolosszális erőt is, amivel a robbanás hétfőn hajnalban számos videó tanúsága szerint végbement:

Még hétfőn derült ki, hogy harmincnégy ember, köztük öt gyermek sebesült meg az ukrajnai Pavlográdban, miután az orosz légierő hétfő hajnali rakétatámadásának egyik rakétája becsapódott a városban. Az ukrán hadvezetés korábban azt közölte, hogy a stratégiai bombázókról és tengeralattjárókról indított orosz rakéták nagy részét, 18-ból 15-öt a légvédelem megsemmisített, ez volt az egyik rakéta, amelyik célba ért.

(Kiemelt kép: Lángoló vegyiüzem Pavlográdban az orosz rakétatámadás után, 2023. május 1-jén. Fotó: GeoConfirm, Twitter)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.