Újra Nicolas Maduro lett Venezuela elnöke, az amerikai kormány szerint ez csak egy látszatválasztás volt

2018. május 21., 09:22

Szerző:

Nicolas Maduro marad Venezuela elnöke, egy olyan voksolás után, amit erős kritika ért az országon belül és azon kívül is - írja a CNN.

Maduro nagy erőkkel ünnepelte újraválasztását a fővárosban, Caracasban, hangoztatva, hogy most már sokkal jobban felkészült és sokkal jobb ember mint pár évvel ezelőtt volt. - Bíztatok bennem, és én meghálálom. Köszönöm a szavazatok 68 százalékát - mondta az egybegyűlteknek.

Maduro 2013-ban ült be az elnöki székbe, miután mentora és barártja, Hugo Chavez rákban elhunyt. A mostani választás alapján 2019-től 2025-ig foglalhatja el újra a posztot.

Az ország vezető ellenzéki összefogása bojkottálta a választásokat, de Maduro így sem maradt opponens nélkül. Henri Falcon, egykori kormányzó 1,8 millió szavazatot gyűjtött össze, ami a második helyre volt elég, legalábbis az állami választási bizottság szerint, amely a részvételt 46 százalékosra teszi.

Több ország kormánya, köztük az Egyesült Államok látszatnak nevezte a venezuelai választásokat, ezért nem ismerik el annak eredményét. Raul Castro, egykori kubai államfő ezzel szemben gratulált Maduronak az óriási győzelemhez.

Venezuelát hosszú évek óta súlyos gazdasági krízis sújtja, Hugo Chavez és Nicolas Maduro intézkedései mellett a 2016-os olajár zuhanás következtében is. Alapvető élelmiszerek és gyógyszerek hiányoznak az országból, és ha vannak is, a helyiek havi bevétele sokszor egy rendes bevásárlásra sem elég. - Semmi sem normális. Abból a kevés pénzből, amit keresek, még egy féltucat tojást sem tudok venni - mondta a CNN-nek egy caracasi nő, Carmen Herrera.

A borzalmas állapotok miatt 2015 és 2017 között körülbelül 1,6 millióan hagyták el az országot.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.