Oroszországban be akarják tiltani a YouTube-ot és az Instagramot Alekszej Navalnij videója miatt

Cenzúráznák az egész világot.

2018. február 13., 23:43

Szerző:

Betiltással fenyegeti a YouTube-ot és az Instagramot – illetve a két tulajdonos céget, a Google-t és a Facebookot – az orosz állami médiahatóság, a Roskomnadzor, ha nem távolítják el azt a videót, amelyet az orosz ellenzéki politikus tett közzé a múlt héten, és amely feltárja, milyen személyes kapcsolati láncolaton keresztül vezethet az út Donald Trump amerikai elnök környezetétől Vlagyimir Putyin orosz elnökéig – írja a Guardian.

 

Mint megírtuk, a videó főszereplője a Kreml-közeli orosz alumínium és bányamilliárdos, Oleg Gyeripaszka, akit egy Nasztya Ribka művésznéven ismert fehérorosz luxusprostituált, Anasztazija Vasukevics és Szergej Prihodko társaságában az orosz-amerikai kapcsolatokról beszél. Gyerpaszkát Ribka vette fel a 2016. augusztusi norvégiai horgásztúrán, amelyre a milliárdos luxusjachtján indultak el. Bár semmi nem hangzik el, ami egyértelműen összekötné visszaélésre utalna, a 25 perces videóban Navalnij azt a következtetést vonja le, hogy az oroszok ezen a kapcsolaton keresztül próbálhattak befolyást gyakorolni a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányra. Ez az állítá bizonyíték nélkül is elég volt arra, hogy Gyeripaszka sugallatára a Roskomnadzor elkezdje fenyegetni az orosz médiát, de úgy tűnik, hogy ez nem elég, és a YouTube-tól, illetve az Instagramtól is a videó eltávolítását követeli. A két cég még nem válaszolt a felszólításra, de Gyeripaszka – aki kiváló viszonyt ápol Paul Manaforttal, Trump elnökválasztási kampányának bukott igazgatójával – azt állítja, hogy Navalnuj csak meg akarja hurcolni a nevét a hazug állításaival. Az orosz ellenzéki politikus szerint az, hogy Prihodko Gyeripaszka luxusjachtján vendégeskedett, megvesztegetésnek számít, arról nem is beszélve, hogy a Manafort jelentette amerikai szál milyen kérdéseket feszeget. A bukott kampányigazgatót az Egyesült Államokban jelenleg 12 bűncselekménnyel – köztük az ország elleni összeesküvéssel – vádolják.

A YouTube és az Instagram mellett a videót a Roskomnadzor döntése értelmében a most állami cenzúrát kiáltó Navalnijnak is el kell távolítania a honlapjáról. Eddig több mint négy és félmillióan nézték meg csak a YouTube-on.

Gyeripaszka volt egyébként az a milliárdos, akit az akkor éppen miniszterelnök Putyin többedmagával csótánynak nevezett egy gyár bezárása miatt, és úgy alázott meg, hogy az szinte nekünk fájt.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.