Megbüntették a Pátria Rádiót Bödőcs Tibor Orbán-paródiája miatt

2018. február 2., 16:26

Szerző: Bíró Veronika

Bödőcs Tibor Orbán Viktor-paródiája miatt a szlovák médiafelügyelet elmarasztalta a szlovákiai magyar Pátria Rádió – írja a Paraméter.

Az előterjesztést a frekvenciatanács egyetlen magyar tagja, Pék Zoltán is megszavazta. A médiatanács már decemberben meghozta a döntést, amelyről csak most tettek bejelentést. Az elmarasztalást azzal indokolták, hogy sérült az objektív és pártatlan hírközlés követelménye. 

Tavaly áprilisban a közszolgálati rádió egy délutáni műsorban éppen a CEU-törvénnyel foglalkozott. Bödőcs Orbán-paródiáját utolsó bejátszásként adták le.

Pék szerint a paródia sem tartalmilag, sem műfajilag nem illeszkedett a műsorba, és csak amiatt támogatta az elmarasztalást, mert ezzel zárult a műsor.

– Ismerjük a média helyzetét odaát, tudjuk, mi folyik ott. Én viszont azért dolgozom, hogy hasonló hibák itt nálunk ne fordulhassanak elő

– indokolta Pék a döntést. A műsort a rádió egy hallgatója panaszolta be a tanácsnál. Ő az egész műsorra panaszt tett, amivel Pék nem értett egyet, csak a paródiát érezte túlzásnak.

A műsor szerkesztője, Gazdag József a portál érdeklődésére elmondta, hogy a műsorban elhangzott CEU-tematikájú lapszemlében főleg jobboldali-konzervatív beállítottságú közszereplők véleménye hangzott el. Ezt kiegészítették egy felsorolással, amiben azt vették sorra, hogy a magyar politikai elitből kik voltak a Soros-ösztöndíjasok. Elhangzott még Bayer Zsolt üzenete, amelyben a publicista a tavasszal tüntető fiatalokat fenyegette. Gazdag a panaszról ezt nyilatkozta:

– Úgy látszik, ma már az újfideszesek bárkit hazaárulónak neveznének ezekért a szavakért. Az, hogy ezek után följelentettek, tényleg azt jelzi, hogy a Tanú című filmet éljük újra. Elszomorít, hogy egyesek asszisztálnak ehhez a gyalázatos házmestertempóhoz.

A Pátria Rádió elmarasztalásáról a magyar kormányzati forrásból is működő portál, a felvidek.ma is írt, igaz, némileg más hangnemben. Cikkük majdnem fele azt magyarázza a panasztevő szájába téve, hogyan kell panaszt tenni, ha a hallgatók elfogultnak éreznek egy műsort. A portált a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap is támogatja.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.