Lezuhant és szörnyethalt a kínai mászó, aki felhőkarcolókat mászott meg biztosítás nélkül

2017. december 12., 14:29

Szerző:

Meghalt Vu Jonging kínai mászó, éppen a védjegyének számító felhőkarcoló-mászás közben. Biztonsági felszerelés nélkül mászott, a 62. emeletről zuhant le, és szörnyethalt – írja a BBC

Vunak több ezer követője volt a Veibo nevű kínai közösségi oldalon. Olyan drámai mutatványairól lett híres, amikben egy-egy építmény, felhőkarcoló tetején időzött mindenféle kibiztosítás nélkül. A rajongói akkor kezdtek aggódni, amikor novemberben hirtelen megszűntek a posztjai. Kiderült, hogy Csangsa városban tartott bemutatót, amikor a baleset érte.

A kínai média szerint a fiatalember egy olyan verseny részeként adta elő utolsó, halálos mutatványát, ahol a nyertes produkciónak jelentős pénzösszeget ígértek. A 26 éves extrémsportoló november 8-án halt meg. Barátnője a közösségi oldalon egy posztban egy hónappal később erősítette meg az információt.

Az elmúlt években vált világszerte nagyon népszerűvé a biztosítás nélküli épületmászás. Vu felhívta közösségi oldalán követői figyelmét, hogy ne próbálják utánozni a veszélyes mutatványokat. Korábban harcművészeteket tanult és filmes produkciókban is szerepet vállalt. Mászásaival nagy figyelmet szerzett a közösségi oldalakon, és a helyi sajtóbeszámolók szerint ezek jövedelmezőnek is bizonyultak. Egy családtagja szerint a vesztét okozó produkció díja százezer jüan volt, de maga a verseny feltételei és a szponzor személye ismeretlen.

A díjat saját esküvőjére és beteg édesanyja kezelésére akarta fordítani. A Veibón rajongói, barátai különbözőképpen reagáltak a halálhírre. Egyik mászótársa elmondta, hogy Vu mindig a képességei határait feszegette. Egyszer ő volt az, aki megmentette az életét, utána nem másztak többet együtt. Egy rajongója azt kérdezte, hogy mi értelme annak, hogy valaki ilyen veszélyes mutatványokat végez a rajongói kedvéért. „Elállt a szavam, amikor megtudtam, hogy beteg édesanyád miatt vállaltad a mutatványt. Te az az ember vagy, aki a szeretteiért bármire képes, aki bármit megtesz értük” – írta egyik követője.

A városi falmászás igen népszerű a fejlett nagyvárosokban. A mászók a felhívások ellenére is ragaszkodnak ahhoz, hogy a biztosítás, a biztonsági felszerelés használata levesz az élményből. James Kington brit mászó tavaly erről azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a biztonsági felszerelés használata azt jelzi, hogy nem bízunk saját magunkban. És ha nem bízunk saját magunkban, akkor jön a probléma.

Teljesen megváltoztatja a világlátásodat, ahogy a világot látod. Mindenre lehetőségként tekintesz, és nem olyan falként, ami korlátoz – mondta a brit mászó.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.