Mateusz Morawiecki: december 15-én eléri a műveleti készenlétet a lengyelországi rakétavédelmi bázis

December 15-én eléri a műveleti készenlétet az észak-lengyelországi Redzikowóban létesülő rakétavédelmi bázis – jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő hétfőn a kabinetjéről szóló bizalmi szavazást megelőző, a varsói szejmben elmondott programbeszédében.

2023. december 11., 14:33

Szerző:

A gazdasági és szociális ügyeket is érintő, közel másfél órás beszédben Morawiecki kitért védelmi témákra is. Alapvető célnak a 300 ezer fős, jól felszerelt hadsereg kiépítését nevezte, és megerősítette: védelmi célokra a bruttó hazai termék 4 százalékát szánják.


Közölte: az Európai Unió (EU) szintjén Varsó az utóbbi hetekben elérte, hogy a védelmi kiadásokat ne számítsák be az állami költségvetési hiányba, ami fontos az esetleges túlzottdeficit-eljárás szempontjából.


Felidézte: Lengyelországban több mint 10 ezer amerikai katona állomásozik. Az amerikai fél azt közölte, hogy „néhány nap múlva, december 15-én, eléri a műveleti készenlétet a redzikowói rakétavédelmi bázis” – tudatta Morawiecki.


A 2016 óta Redzikowóban épülő bázis az egyik eleme az amerikai rakétavédelmi rendszer európai részének (EPAA).
Beszédében Morawiecki az ország szuverenitását nevezte az egyik alapvető értéknek. Aláhúzta: kormánya nem ért egyet a tagállami hatáskörök további elvonásával az EU-ban. Ha az EU fenn akar maradni, fel kell hagynia „a további hatáskörök megszerzését célzó kapzsi törekvéseivel” – jelentette ki. Hangsúlyozta: Lengyelország helye az EU-ban van, szerepe pedig az, hogy „aktívan javítsa” a közösséget.


Az október 15-i lengyel parlamenti választásokon a Morawieckit jelölő párt, a 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szerezte a legtöbb, 194 mandátumot a 460 fős parlamenti alsóházban (szejm), de nem rendelkezik önálló többséggel. A négy tömörülésből alakult, eddig ellenzéki pártokból álló parlamenti koalíciónak (Polgári Koalíció – KO, Lengyel Parasztpárt – PSL, Lengyelország 2050 – PL2050, Új Baloldal), együttesen abszolút többsége, 248 mandátuma van.


Andrzej Duda elnök november 13-án bízta meg kormányalakítással Morawieckit mint a legtöbb mandátumot nyert frakció jelöltjét. A november 27-én hivatalba lépett kabinetről a szejm hétfő délután tart bizalmi szavazást.


Ha Morawiecki kormánya nem nyeri el a szejm bizalmát, megkezdődik a kormányalakítás második szakasza, amelyben nem az államfő, hanem a parlament bíz meg valakit kormányalakítással. A többségi koalíció közös kormányfőjelöltje Donald Tusk, a KO-t vezető Polgári Platform elnöke. A szejm hétfő este választhatja meg Tuskot kormányfőnek, a miniszterelnöki poszt várományosa kedden mond majd programbeszédet, beiktatása pedig szerdán lehetséges.

(Kiemelt képünk: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Európai Unió (EU) informális csúcstalálkozóján Prágában. Fotó: Michal Cizek / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).