Történelmi pillanat: Kim Dzsong Un Dél-Koreában járt, Mun Dzse In pedig északon

2018. április 27., 06:45

Szerző:

Kim Dzsong Un átlépte a két Koreát elválasztó demarkációs vonalat Panmindzsonban, ezzel 1953 óta, azaz koreai háború befejezése óta ő az első észak-koreai vezető, aki Dél-Korea területére lépett.

Történelmi pillanat
Fotó: Youtube

A kilencfős küldöttséggel érkező Kim Dzsong Un hosszasan kezet rázott Mun Dzse In dél-koreai elnökkel, majd kézenfogva a demarkációs vonal túloldalán, vagyis Észak-Korea területén is tettek egy-két lépést. Ez meglepetés volt, mert nem szerepelt az előre egyeztetett programban.

A hírügynökségek szerint ezután még többször kezet szorítottak és szívélyesen társalogtak egymással, ezt követően pedig elvonultak tárgyalni a demilitarizált övezet déli oldalán lévő Béke Házába. A két koreai vezetőt Csoszon-dinasztiabeli egyenruhába öltözött díszőrség kísérte az épülethez.

Kim Dzsong Un írt a Béke Házának vendégkönyvébe is: „új történelem kezdődik most. A béke korszaka a történelem kezdőpontjától."

Utoljára tíz évvel ezelőtt tartottak csúcstalálkozót a jogilag egymással még mindig hadban álló két Korea vezetői.

A találkozón megállapodtak, hogy megkötik végre a két ország között 65 éve fennálló háborút lezáró békét, valamint sikerült teljes nukleáris leszerelésben is megegyezniük.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.