Még idén békeszerződést ír alá a két Korea

2018. április 27., 13:16

Szerző:

Békeszerződést ír alá még idén Észak- és Dél-Korea, lezárva a két ország között 65 éve fennálló háborút – jelentette a CNN azután, hogy Kim Dzsongun délre látogatott.

Történelmi pillanat
Fotó: Youtube

Mun Dzsein dél-koreai államfő azt is közölte, hogy sikerült teljesn nukleáris leszerelésben is megállapodniuk. A közös nyilatkozatban az is szerepel, hogy a két fél megállapodott, hogy több látogatás és együttműködés lesz köztük, hogy ezzel is felélesszék a nemzeti békülés és egyesülés érzését. Emellett augusztus 15-én a koreai félszigeten rendeznek egy találkozót a két országba szakadt családok egyesítésére.

A történelmi jelentőségű találkozó és megállapodás helyi idő szerint délután vette kezdetét, amikor Kim Dzsongun átlépte a két Koreát elválasztó demarkációs vonalat Panmindzsonban, ezzel 1953 óta, azaz koreai háború befejezése óta ő az első észak-koreai vezető, aki Dél-Korea területére lépett.

Több, eddig elképzelhetetlen jelenet játszódott le rövid idő alatt. Dzsongun és Mun Dzsein egymás kezét megfogva lépett át Észak-Koreába, szívélyesen társalogtak, sőt, meg is ölelték egymást.

Utoljára tíz évvel ezelőtt tartottak csúcstalálkozót a jogilag egymással még mindig hadban álló két Korea vezetői.