Két pakisztáni kém női modellnek álcázta magát, titkos adatokat szedtek ki az indiai légierő tisztjétől

2018. február 9., 14:19

Szerző:

Az indiai rendőrség letartóztatta a légierő egyik tisztjétl. A vádak szerint az 51 éves Arun Marwaha a WhatsAppon keresztültitkos információkat osztott meg két pakisztáni kémmel – írja a BBC.

A két férfi kém női modellnek adta ki magát, A titkos dokumentumokat Marwaha obszcén fotókért adta át, mígnem  az ejtőernyős oktatóként dolgozó férfit január 31-én őrizetbe vették, csütörtökön pedig letartóztatták. Ha bebizonyosodnak a vádak, akár 14 év börtönbüntetésre is ítélhetik.

Egy indiai hírportál szerint a két pakisztáni kém a Facebookon vette fel a kapcsolatot Marwahával. Álprofilokat használtak, a légierő tisztjével pedig elhitették , hogy női modellek,. Ezután rendszeresen, hónapokon át kommunikáltak vele a WhatsAppon.

A rendőrség szerint arra nincs bizonyíték, hogy Marwaha pénzt is kapott volna a titkos információkért cserébe.

India és Pakisztán 1947-ben nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától, azóta három háborút vívott egymással a két ország. A feszültség mind a mai napig jelen van, a két atomhatalom gyakran vádolja egymást kémkedéssel. 2017 áprilisában a pakisztáni hadbíróság kémkedés vádjával halálra ítélte az indiai haditengerészet egyik korábbi tisztjét. Pakisztán szerint a tisztet 2016-ban tartóztatták le, Delhi szerint viszont a férfit elrabolták, és nem igaz, hogy kémkedett.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.