Két orosz gyanúsítottat neveztek meg a britek a Szkripal-ügyben

2018. szeptember 5., 14:25

Szerző:

A brit vádhatóság szerdai bejelentése szerint két orosz állampolgár, Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov gyanúsítható Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével.

A Korona nevében eljáró legmagasabb szintű angol-walesi ügyészi hivatal (Crown Prosecution Service, CPS) terrorizmusellenes ügyosztályának közleménye szerint a Scotland Yard terrorelhárító műveleti részlege alapos vizsgálat után a minap eljuttatta a vádhatósághoz az összegyűjtött bizonyítékokat, és az ügyészség megállapította, hogy e bizonyítékok elégségesek a vádemeléshez Petrov és Bosirov ellen az elmarasztaló bírósági ítélet megszületésének reális esélyével.

A CPS közölte azt is, hogy nem kéri Oroszországtól a két gyanúsított kiadatását, mivel az orosz alkotmány tiltja orosz állampolgárok kiadatását. A vádhatóság ehelyett európai elfogató parancsot ad ki, amelynek hatálya alapján a két orosz gyanúsítottat őrizetbe vehetik olyan európai országokban, amelyekben ez a körözés érvényesíthető.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.