Károly király is megszólalt Katalin hercegné súlyos betegsége kapcsán

Daganatos betegséggel kezelik Katalin walesi hercegnőt, Vilmos brit trónörökös feleségét. Ezt a 42 éves hercegnő maga jelentette be pénteken közzétett videóüzenetében.

2024. március 23., 08:48

Szerző:

Péntek esti videóüzenetében Katalin elmondta: januárban elvégzett hasüregi műtétje után még az volt az orvosi szakvélemény, hogy a beavatkozást nem rákos elváltozás tette szükségessé. A műtét sikeres volt, de az utána elvégzett vizsgálatok kiderítették, hogy mégis daganatos megbetegedésről van szó – mondta a hercegnő. Hozzátette: orvosai megelőző jellegű kemoterápiás kezelést javasoltak, és ez a kezelés jelenleg kezdeti szakaszában tart.

Katalin elmondta, hogy a hír hatalmas sokkhatásként érte. Úgy fogalmazott: Vilmossal együtt mindent megtesznek annak érdekében, hogy fiatal családjuk érdekében a folyamatot magánjellegű ügyként kezeljék.

A hercegnő – egyértelmű utalással a műtét óta részletes információ közzététele nélkül eltelt hosszú időszakra – kijelentette: időbe telt, hogy az operáció után kellő mértékben felépüljön a kezelés elkezdéséhez, és idő kellett ahhoz is, hogy a történteket megfelelő és megnyugtató módon elmagyarázzák három kisgyermeküknek, György és Lajos hercegnek, illetve Sarolta hercegnőnek.

„Elmondtam nekik, hogy jól érzem magam, és napról napra erősödöm azáltal, hogy a gyógyulásomat elősegítő dolgokra összpontosítom figyelmemet gondolatilag, testileg és lelkileg" – fogalmazott péntek esti videóüzenetében Katalin hercegnő. Hozzátette: alig várja, hogy amint teheti, visszatérjen közéleti feladatainak ellátásához, de egyelőre a teljes gyógyulásra kell koncentrálnia.

Az udvar január 17-én jelentette be, hogy a hercegnőn tervezett és sikeres hasüregi műtétet hajtottak végre. Az akkori tájékoztatás nem tért ki a beavatkozás okára, de az udvar szóvivője valószínűtlennek nevezte, hogy a walesi hercegnő a húsvétot követő időszak előtt visszatérhet közéleti feladatainak ellátásához.

Katalin január 29-én távozott a London Clinic nevű magánkórházból, és jelenleg a család windsori rezidenciáján lábadozik. A Kensington-palota – Vilmos és Katalin londoni hivatala – azóta sem közölt részleteket a műtét okáról, jóllehet eleinte azt hangsúlyozta, hogy Katalint nem daganatos megbetegedéssel kezelik. 

Pénteki videóüzenetében Katalin sem részletezte, hogy milyen jellegű daganatos betegségről van szó. A walesi hercegnő karácsony óta egyetlen hivatalos programon sem vett részt; állapotáról a brit sajtóban és a közösségi médiafelületeken hivatalos információ hiányában számtalan találgatás keringett.

A brit miniszterelnök kritizálta a bulvársajtót

Rishi Sunak brit miniszterelnök péntek este személyes üzenetben biztosította a hercegnőt arról, hogy az egész ország szereti és támogatja. Sunak szerint Katalin óriási bátorságról tett tanúbizonyságot azzal, hogy a nyilvánosság elé tárta betegségét.

A kormányfő – a számtalan, nem egyszer rémhírek formáját öltő találgatásra utalva – hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a világsajtó egyes orgánumai és a közösségi média szereplői az utóbbi hetekben intenzíven kutakodtak a hercegnő magánéletében és igazságtalanul bántak Katalinnal.

Sunak szerint a walesi hercegnőnek saját egészségi állapota ügyében és annak érdekében is, hogy kezelésére összpontosíthassa figyelmét, ugyanazokat a magánéleti jogokat kell biztosítani, mint bárki másnak.

Károly király bátornak nevezte Katalint

Katalin 75 esztendős apósa, III. Károly király, Vilmos trónörökös édesapja, a Buckingham-palota által ugyancsak péntek este ismertetett nyilatkozatában közölte: büszke Katalinra azért a bátorságért, amellyel a hercegnő a nyilvánosság elé állt a betegségéről szóló nyilatkozattal.

A palota szóvivője szerint a király a lehető legszorosabb kapcsolatban van szeretett menyével azóta, hogy egyidejű kezelésen estek át ugyanabban a kórházban. Károlyt január óta szintén daganatos megbetegedéssel kezelik, és az ő kivizsgálását is a London Clinic kórházban végezték. Államfői tisztségével járó hivatalos feladatait ellátja, de Katalinhoz hasonlóan jelenleg ő sem vesz részt nyilvános programokon.

Az udvar az uralkodó betegségének pontos mibenlétét sem ismertette eddig.

Harry herceg is üzent Katalinnak

Péntek este Harry sussexi herceg, Vilmos öccse rövid üzenetben kívánt gyógyulást Katalinnak. Harry, aki az ötödik a brit trónutódlási sorban, négy éve felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként végzett munkájával, és amerikai feleségével, Meghan hercegnővel együtt Kaliforniába költözött. A sussexi herceg viszonya azóta is feszült a család többi tagjával, mindenekelőtt Vilmossal és Katalinnal, és a helyzeten csak rontott a Harry által tavaly megjelentetett, a királyi család életéről kényes részleteket feltáró könyv.

 (Kiemelt kép: Rasid Necati Aslim / ANADOLU / Anadolu via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.