Jean-Claude Juncker: Minden támadást visszautasítunk a jogállamiság ellen, az ezt megsértő EU-tagországok ellen el kell indítani a 7. cikkely szerinti eljárást

Szerinte a schengeni övezeten kívül kell élniük azoknak az EU- tagországoknak, amelyek nem vállalnak szolidaritást a többi tagországgal a menekültválság megoldásában.

2018. szeptember 12., 10:33

Szerző:

A nevét nem mondta ki, de többször is egyértelműen Orbán Viktort, illetve a kormányát figyelmeztette szerdán Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az utolsó évértékelő beszédében A politikus az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szólalt fel. Az EU nem tanúsíthat közönyt a mások szenvedései iránt, a világ mindenkié, nem csak a keveseké – hangsúlyozta, azt nyilvánítva a 2019. május 26-29. között tartandó EP-választások tétjének, hogy az EU felülemelkedjen a nézetkülönbségeken, amelyek jelenleg a tagországai között feszülnek. Az EU túl kicsi ahhoz, hogy ellentétek feszítsék szét – jegyezte meg.

Fotó: MTI/EPA/Jean-Francois Badias

Figyelmeztetett arra is, hogy néhány EU-tagország nem nem találták meg a megfelelő egyensúlyt a felelősség és a szolidaritás között,

de szolidaritást kell vállalniuk a többi tagországgal migrációs válság megoldásában, ha továbbra is a schengeni határokon belül szeretnének élni.

– Több szolidaritás nagyobb hatékonyságot jelent. Erre van szükségünk – mondta a politikus, jelezve, nem lehet ad hoc megoldásokkal élni minden esetben, amikor egy menekülthajó közeledik az EU határaihoz. 

Ami a határokat illeti, Jean-Claude Juncker közlése szerint az Európai Bizottság javaslatot tesz, hogy az EU-s határvédelmi ügynökséget, a Frontexet 10 ezer emberrel erősítsék meg. Szerinte képzett bevándorlókra szükség van, és nekik lehetőséget kell biztosítani arra, hogy legálisan jöhessenek Európába.

Jean-Claude Juncker ezután beszélt arról is, hogy az Európai Bizottság mindenféle támadást visszautasít a jogállamiság ellen, a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást mindazok ellen az EU-tagországok ellen el kell indítani, amelyek megsértik az EU alapvető értékeit és a jogállamiság elveit. Az igazságszolgáltatás döntéseit el kell fogadni, a bírósági döntések végrehajtása kötelező – hívta fel a figyelmet.

Az EP strasbourgi ülésén kedd délután tartották a vitát a Sargentini-jelentésről, amely az Európai Tanácsot felszólítja, hogy az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedései, a jogállamiságot érő rendszerszintű támadások miatt Magyarország ellen indítsák el a a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást. Ez akkor történik meg, ha a szerda déli szavazáson az EP-képviselők kétharmada elfogadja a dokumentumot, és úgy tűnik, a kétharmad meg is lesz, Orbán Viktornak a tegnapi vitában sikerült magára haragítania a Fidesz európaii pártcsaládjának, az Európai Néppártnak a politikusait is.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.