Itt az új program, ingatlanbefektetési bevándorlással csábítják Magyarországra a kínaiakat

2018. május 16., 08:05

Szerző:

Huszonötmillió forintos ingatlanbefektetés és 50 ezer eurós (15,7 millió forintos) ügyintézési díj ellenében kínál magyarországi tartózkodási engedélyt egy  LSP International Limited nevű hongkongi cég, amely ezt azzal hirdeti, hogy a letelepedésikötvény-program lezárása óta ez „a legjobb ár-értékű arányú” megoldás – derítette ki a Direkt36. A hirdetés a WeChat nevű, főként kínaiak által használt közösségi felületen jelent meg. Tanúsága szerint április 21-én indították útjára, a szépséghibája csak az, hogy az Orbán-kormány eddig semmilyen bejelentést nem tett egy új program indulásáról, az LSP azt állítja, hogy már Bevándorlási és Menekültügyi Hivatallal, és ez garantálja, hogy a program működni fog. A Bevándorlási Hivatal a portál ezt firtató kérdésére úgy válaszolt, hogy nem áll kapcsolatban a programot hirdető céggel, amelynek semmiféle garanciát nem adott és nem is fog. Arra a kérdésre, hogy előzetesen egyeztetett-e a programról, és tervez-e jogi lépéseket, ha az LSP félrevezető hirdetést tett közzé, a Bevándorlási Hivatal nem adott választ.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az ingatlanbefektetési bevándorlás kevesebbe kerül, mint a letelepedési kötvény – 250, 300, aztán 350 ezer euró helyett mindössze 75 ezer eurót kell kicsengetni érte –, a 2-3 hónapot igénybe vevő ügyintézés után pedig a felnőttek maximum 5 éves, gyermekek pedig 3 éves magyar tartózkodási engedélyt kaphatnak. Ehhez a programban részt vevőknek  nyelvtudásra sincs szükségük, nem kell interjúra menniük és nem ellenőrzik azt sem, hogy a vagyonuk honnan származik.

Az LSP tulajdonosa egy Lian Wang nevű férfi, aki a letelepedési kötvények egyik fő fő forgalmazójának, a Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) egyik tulajdonosa is volt, az LSP-n keresztül szintén tulajdonosa és az egyik ügyvezetője a magyarországi Landing Service Provider Kft.-nek. Ez a cég többek között ingatlanügynöki tevékenységben utazik, néhány ügyben pedig annak a Kosik Kristófnak az ügyvédi irodája járt el, aki korábban a letelepedésikötvény-program értelmi szerzőjét, Rogán Antalt és a rejtélyes miniszterelnöki tanácsadót, Habony Árpádot is képviselte. Egy másik cégben Kosik Kristóf Lian Wang kézbesítési megbízottja.

Arról, hogy Kosik Kristóf ügyvédi irodája tízmilliárdot, Fidesz-közeli cégek 155 milliárdot szakítottak a letelepedési kötvényeken, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A Loading Service Provider egyébként havi 7000 dollárért (átszámítva 2,2 millió forintért) bérel irodát a szent István-bazilika mellett. A Direkt36 újságírója benézett az irodába, a kérdéseire pedig azt a választ kapta a cég két jelenlévő munkatársától, hogy nem hallottak az ingatlanbefektetési bevándorlásról, de ha tudnának róla, akkor sem nyilatkozhatnának az ügyben.

Az LSP jelenleg 30 budapesti ingatlant kínál megvásárlásra az érdeklődőknek. A hirdetésekben cím nem szerepel, de az ingatlanok között van egy  Hősök tere közelében fekvő 380 négyzetméteres, „palotaszerű neoreneszánsz” épület  is, amelyet 1,7 millió euróért (átszámítva 538 millió forintért) ajánlanak.

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.