Irtózatos erővel csapott le a Florence hurrikán Észak-Karolinára

2018. szeptember 14., 15:25

Szerző:

Helyi idő szerint reggel negyed nyolckor csapott le 144 kilométer per órás sebességgel az egyes fokozatúra „szelídült” Florence hurrikán Észak-Karolinában a Wrightsville Beach közelében.

Florence magja még egy teljes napig maradhat Észak- és Dél-Karolina partjainál, tönkretéve házakat az erőteljes széllökésekkel, és áradással veszélyeztetve azokat, akik az intés ellenére a legjobban érintett területeken maradtak.

Csak az észak-karolinai New Bern településről már 100 embert mentettek ki az egyre magasodó vízállásból, de több mint 150 lakónak egyelőre várnia kell, mivel a vihar erősödik és három méteres hullámokat verdes. - A házamban pillanatok alatt derékig ért a víz. Amikor kimentettek, már mellkasig - mondta a CNN-nek az egyik nő, aki nem volt hajlandó elhagyni otthonát. 

Benzinkút Jacksonville-ben
Fotó: Facebook

De a hurrikán nem csak olyanokat sújt, akik a figyelmeztetés ellenére önszántukból az otthonaikban maradtak. Hiába  ugyanis az evakuálási parancs  – írja az ABC News – a dél-karolinai börtön rabjai nem menekítették ki a celláikból. A büntetés-végrehajtási intézet vezetője a televízió kérdésére azt mondta, véleményük szerint elég messze vannak a parttól ahhoz, hogy ne legyen probléma. A börtönben 651 rabot tartanak fogva.

Péntek reggelre a Florence már 437 ezer észak- és dél-karolinai háztartásban okozott áramszünetet. Morehead városában a hullámok már elérték az átlag feletti plusz három méteres magasságot. Egy Jacksonville-i hotelből pedig hatvan embert kellett kimenekíteni, miután a tetőszerkezet egy része beomlott.

A Florence miatt 1300 repülőjáratot töröltek a keleti parton. 

Bár az Egyesült Államok délkeleti partja felé tartó hurrikán pár nappal ezelőtt már megközelítette az ötös erősséget, először kettes, majd egyes fokozatúra szelídült. Kedd reggel Florence már brutális erősségű, 225 kilométer per órás széllökéseket produkált, a Nemzeti Hurrikán Központ pedig akkor azt jósolta, hogy az akkori erősödéssel 24-36 órán belül eléri majd a 252 kilométer per órás vagy annál nagyobb sebességet. Ez nem történt meg, hanem 177 kilométer per órára, majd 144-re csökkent mire becsapódott, ami azért még mindig nagyon veszélyes. Emiatt szükségállapot van érvényben Virginiában, Észak- és Dél-Karolinában, Georgiában és Marylandben is.

A jelenlegi helyzet szerint több mint tízmillió ember tartózkodik olyan területen, ahol erős, trópusi vihar vagy hurrikán erejű széllükésekre lehet számítani. A CNN-nek nyilatkozó meteorológus szerint az akár 24 órán át tartó széllökések, ha akár „csak” 123 kilométer per órás sebességűek, kétpercenként lelökhetnek egy zsindelyt és négy óra alatt egy teljes tetőszerkezetet tönkretehetnek.

Az otthonukat elhagyni kényszerülők már hétfőn tömött sorokban álltak a boltokban és a benzinkutakon. Az észak-karolinai élelmiszerláncok állam-szerte kifogytak vízből, tejből és kenyérből, míg az elemek, generátorok és egyéb barkácseszközök is hiánycikkek lettek az üzletekben.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.