Hamarosan lecsap Amerikára a brutális vihar, már több mint egymillió embert evakuáltak

2018. szeptember 13., 11:38

Szerző:

– Most utoljára még van idejük elhagyni a lakásukat. Ha az eső leszakad és fújni kezd a viharos szél, ne induljanak útnak – idézte a parti településeken élőkhöz szóló észak-karolinai kormányzó, Roy Coopert a CNN.

Cooper és dél-karolinai kollégája, Henry McMaster több mint egymillió embert figyelmeztetett, akiket már néhány nappal ezelőtt felszólítottak a hatóságok, hogy hagyják el otthonaikat a Florence hurrikán becsapódása előtt, különben nem tudnak rajtuk segíteni. A legdurvábban érintett területeken ugyanis az elsősegélynyújtó mentők és tűzoltók életét sem kockáztatják, elvezénylik őket onnan. 

Carolina Beachet helyi idő szerint szerda este 8 órakor már lezárták, nem engedték át a hídon a sziget és a szárazföld között átkelni készülő járműveket. Ezen felül 24 órás kijárási tilalmat rendeltek el a maradóknak. A hatóságok attól tartanak, hogy a település 6300 lakójából közel ezren Carolina Beachen maradtak, ami kevesebb mint másfél méterrel fekszik a tengerszint felett.

A település polgármestere azt ígérte, mindent megtesznek az ott rekedtek megsegítésére, de tart attól, hogy a homokdűnék nem fogják tudni felfogni a vihar okozta több méteres vízfal áttörését.

Bár pár nappal ezelőtt már megközelítette az ötös erősséget az Egyesült Államok délkeleti partja felé tartó Florence hurrikán, úgy tűnik a vihar kettes fokozatúra szelídült. A hurrikán kedd reggelre brutális erősségű, 225 kilométer per órás széllökéseket produkált. A Nemzeti Hurrikán Központ akkor azt jósolta, hogy az akkori erősödéssel 24-36 órán belül eléri majd a 252 kilométer per órás vagy annál nagyobb sebességet. Ez nem történt meg, hanem 177 kilométer per órára szelídült, ami azért még mindig nagyon veszélyes. Emiatt szükségállapot van érvényben Virginiában, Észak- és Dél-Karolinában, Georgiában és Marylanden is.

A vihar vasárnap alakult hurrikánná, hétfő reggelre pedig hármas kategóriába sorolták, és a mostani kettes besorolással is az elmúlt évtizedek egyik legerősebbike, ami a keleti partokat sújtja.

A figyelmeztetés szerint csütörtökön tornádók kialakulása sem kizárt Észak-Karolina területén. A pontos becsapódás helye egyelőre nem ismert, de minden bizonnyal Észak-Karolina után a vihar egy délnyugati kanyart vesz majd.

De nem is a szélerősség miatt annyira veszélyes a Florence, hanem a rengeteg víztől, amit visz. Az általa okozott esőzések helyi idő szerint csütörtök délben elkezdődhetnek és akár négy napig is eltarthatnak, Virginiában és a Karolinákban akár 1000 milliméter, azaz négyzetméterenként 1000 liter csapadék is hullhat. (Csak összehasonlításul: Magyarország nagy részén az  átlagos csapadékmennyiség egész évben összesen nem éri el a 600 millimétert.)

A jelenlegi állás szerint több mint tízmillió ember tartózkodik olyan területen, ahol erős, trópusi vihar vagy hurrikán erejű széllükésekre lehet számítani. A CNN-nek nyilatkozó meteorológus szerint az akár 24 órán át tartó széllökések, ha akár „csak” 123 kilométer per órás sebességűek, kétpercenként lelökhetnek egy zsindelyt és négy óra alatt egy teljes tetőszerkezetet tönkretehetnek.

Fotó: Twitter

A CNN megszólaltatta az észak-karolinai Wilmingtonban élő Richard Kinget, aki elmondta, feleségével és körülbelül 60 szomszédjukkal úgy döntöttek, maradnak otthonukban. Azt mondja, házát 2016-ban 7,6 méter magasra építette és az épület képes kiállni akár 225 kilométer per órás széllökéseket is.

Az ABC Newsnak nyilatkozó dél-karolinai Chris Johnson is marad, de feleségét elküldte. – Nem biztos, hogy a vihar közepén ki tudok menni és helyrehozni bármiféle kárt, de bentről megteszem amit tudok, vigyázni akarok a házra – mondta.

Kinggel és Johnsonnal ellentétben sokan vannak azok, akik korábbi hurrikánok alkalmával még otthon maradtak, de ezúttal inkább elmenekültek. Többen próbálták ablakaikat bebiztosítani, de ők is tudják, ez nem garancia arra, hogy visszatértükkor egyben marad az ingatlanjuk.

A vihar az idei dohány-, kukorica-, édesburgonya-, szója- és mogyorótermést is tönkreteheti.

Az otthonukat elhagyni kényszerülők már hétfőn tömött sorokban álltak a boltokban és a benzinkutakon, utóbbit egy Instagram-felhasználó meg is örökítette. Az észak-karolinai élelmiszerláncok állam-szerte kezdenek kifogyni vízből, tejből és kenyérből, míg az elemek, generátorok és egyéb barkácseszközök is hiánycikkek lettek az üzletekben.

A legerősebb trópusi viharok az Egyesült Államok történetében

1. A Great Galveston hurrikán Texas nagy részét szinte megsemmisítette 1900-ban. Előrejelzés híján közel 8000 ember halt meg (más adatok szerint ez a szám inkább 12 ezer). a vihar tízezer embert hajléktalanná tett.

2. A négyes erősségű Maria hurrikán 2017 szeptember huszadikán csapott le Puerto Ricóra. Az eleinte 64 halálos áldozatról szóló beszámolókat nemrég közel háromezerre módosították. A tévedés oka az lehetett, hogy az állam a kezdetleges számba azokat vette bele, akik úgy lelték halálukat, hogy rájuk omlott egy épület, megfulladtak vagy a repülő törmelékektől sebesültek meg. Ennek ellenére azok is a hurrikán áldozatainak számítanak, akik a rossz egészségügyi ellátás, és a hurrikánt követő áramkimaradások és tiszta, ivóvíz hiánya miatt, amúgy kezelhető krónikus betegségben vagy fertőzésben elhunytak.

3. Az 1928-as Okeechobee hurrikánban 2500-an haltak meg Puerto Ricoban és az Egyesült Államok déli partvidékén. Rengeteg házat és nagyobb épületet is magával ragadott a vihar.

4. 2005-ben csapott le a Katrina hurrikán amely a Bahamáknál alakult ciklonná, majd a Mexikói öbölnél haladt New Orleans felé. A legnagyobb károkat New Orleans mellett más louisianai településeken okozta, de Mississippi, Alabama és Florida is érintettek voltak. A tragédiákhoz főként a földcsuszamlások, óriási hullámok, a magas vízállás és áramkimaradások vezettek, közel kétezer halálos áldozata volt a hurrikánnak.