Hazahozhatják Leventét Amerikából, akit Trump bevándorláspolitikája miatt bababörtönbe zártak

2018. július 2., 13:30

Szerző:

Hazahozhatják Amerikából a két éves Leventét, akit Donald Trump szigorú, de már visszavont bevándorlási törvénye miatt szakítottak el egy hónapja családjától. A Blikk úgy tudja, hogy a kisfiú féltestvére, a 23 éves Laura utazott ki érte Amerikába.

A családot az amerikai-kanadai határon illegális bevándorlás miatt kapták el, a szülőket azóta Buffalóban tartják őrizetben. A kisfiú először egy befogadóállomásra (bababörtönbe), majd nevelőszülőkhöz került.

A magyar külügy is közreműködött abban, hogy a kisfiút hazahozhassák, a szülők hozzájárultak ahhoz, hogy Leventét nővére hazahozza Magyarországra. Múlt héten Kumin Ferenc főkonzul meglátogatta a kisfiút, akinek kedvenc ételével, zöldséges húslevessel kedveskedett.

Kovács Zoltán kormányszóvivőt nem hatotta meg ennyire a két évesen a szüleitől elszakított kisfiú sorsa. Egy sajtótájékoztatón közölte, hogy a külügy mindent megtesz, amit törvényes körülmények között tehet, de hozzátette: „Senkit nem érhetett meglepetésként, hogy az amerikai hatóságok kőkemény szigorral lépnek fel a migrációval szemben, Magyarország kormánya is ezt az álláspontot képviseli, hogy a törvényeket mindenki tartsa be.”

Leventét nagyon megviselte, hogy elválasztották szüleitől, az idegen környezetben pedig senkivel nem tudott magyarul beszélni. Alig evett, nem kommunikált senkivel.

Amint arról mi is beszámoltunk, hétvégén az Egyesült Államokban országszerte tízezrek tüntettek Trump migrációs politikája ellen. Főként az ellen demonstráltak, hogy a zéró tolerancia elv alapján az illegális bevándorlók gyerekeit elválasztják szüleiktől. Csütörtökön a Szenátus épületében tiltakoztak majdnem hatszázan. A tiltakozókat őrizetbe vették, köztük Susan Sarandon színésznőt is.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.