Hat demokrata képviselőnek már nagyon elege van Trumpból, elindítanák az elmozdítási eljárást

2017. november 15., 21:17

Szerző:

Hat demokrata párti képviselő Donald Trump elnök alkotmányos elmozdítására tett javaslatot szerdán.  A képviselők, Steve Cohen tennessee-i politikussal az élen, határozati javaslatot fogalmaztak meg, amelyben felvetik az alkotmányos elmozdítási eljárás megindítását. A javaslatban a demokrata párti képviselők azt állítják, hogy az elnök szerintük akadályozta az igazságszolgáltatást, amikor az idén tavasszal kirúgta James Comey-t, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatóját, és megsértette az alkotmány egyik kiegészítését, mert – mint fogalmaztak – Donald Trump változatlanul folytatja jövedelmező üzleti tevékenységét, és aláássa a szövetségi igazságszolgáltatást és a sajtószabadságot. Állításaikat a demokrata politikusok ugyanakkor nem támasztották alá konkrétumokkal. 

Steve Cohen újságíróknak elmondta, az elmozdítási eljárás ügyében tartandó (kongresszusi) meghallgatásra szólítanak fel, és nem szavazásra. 

A határozati javaslat megfogalmazásának egyelőre nincs érdemi jelentősége, a javaslatot ugyanis a képviselőház igazságügyi bizottságának el kellene fogadnia. Erre Steve Cohen szerint sincs tényleges esély. A képviselő ugyanakkor a Politico szerint azzal vádolta meg a bizottságot, hogy „a kormányzat fióküzleteként” működik.  

Michael Ahrens, a republikánus pártvezetés szóvivője közleményben reagált a határozati javaslatra. „A képviselőház demokratái híján vannak a pozitív üzeneteknek, és egyáltalán nem hajlandók a pártokon átívelő együttműködésre, ehelyett úgy döntöttek, hogy olyan megalapozatlan radikális erőfeszítés mellé állnak, amellyel az amerikaiak elsöprő többsége nem ért egyet” – fogalmazott a republikánus párt szóvivője.  

A hat demokrata párti  képviselő kezdeményezésével a törvényhozás meghatározó demokrata párti politikusai sem értenek egyet. Steny Hoyer marylandi demokrata képviselő újságíróknak azt nyilatkozta, a tények nem támasztják alá egy ilyen eljárás elindítását.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.