„Ha az Európai Bizottság nem lép, el fogunk veszíteni mindent”

2018. június 14., 13:16

Szerző:

Az Európai Parlament csütörtökön Strasbourgban plenáris ülést tartott a korrupció elleni fellépésről a Párbeszéd EP-képviselője, Jávor Benedek kezdeményezésére.

Angol nyelvű expozéjában  a politikus a korrupciót kórhoz hasonlította, amelyet nem lehet látni, de felemészti a társadalmi jólétét és leépíti a bizalmat az Európai Unióban. Ez a korrupció – idézett a politikus egy, az EP megbízásából készült jelentésből –

évi 900 milliárd euróba kerül. Ehhez képest az EU teljes 2018-as költségvetése 160 milliárd euró, ami azt jelenti, hogy korrupció nélkül az EU működése öt éven át semmibe nem kerülne az adófizetőknek.

Jávor Benedek elmondta, hogy nap mint nap jut el a nyilvánosságig új korrupciós ügyek híre, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) megállapítása szerint pedig a tagországokban a legtöbbször az EU strukturális alapjából származó forrásokat sikkasztják el. Az egyik érintett tagország – hívta fel a figyelmet – Magyarország, ahol szisztematikus politikai korrupció alakult ki, a másik Szlovákia, ahol szervezett bűnözők jutnak EU-s pénzhez, és az azerbajdzsáni Laundromat fényében ez csak a jéghegy csúcsának tűnik.

Jávor Benedek
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Ennek ellenére – fejezte ki sajnálkozását a politikus – az Európai Bizottság nem lép fel kellő eréllyel a jelenséggel szemben. Bár 2011-ben az Európai Bizottság döntött egy vizsgálatsorozat elindításáról, amelynek a nyomán kétévente jelentés született volna az EU-s szintű  korrupcióról, de ezt az első, 2013-as korrupcióellenes jelentés nyilvánosságra hozatala után megszüntették. Szerinte azok az ajánlások, amelyeket az Európai Bizottság megfogalmaz a tagországoknak, nem jelenthetik ennek az alternatíváját. Korábban ó esett arról is, hogy az EU együttműködik az Európa Tanács korrupcióellenes szervezetének, a GRECO-nak a munkájában, de az erről szóló tárgyalások megrekedtek. Pozitívumot lát az elmúlt időszakban, az egyik az Európai Ügyészség megalakulása, csakhogy – fűzte hozzá – néhány ügyész nem lesz elég a korrupció elleni harcra, és van tagország, amely nem hajlandó együttműködni velük. Ígéretes jel szerinte az is, hogy az EU-s források kifizetését a jogállamiság tiszteletben tartásához kötnék, de – emlékeztetett – ez egyelőre csak terv. Az EP költségvetési bizottsága, a CONT – amelynek Jávor Benedek is a tagja – ezért a következőket kérdezi az Európai Bizottságtól:

  • Miért hagytak fel a korrupcióellenes jelentés ötletével, és miért nem adták ki a már elkészült második jelentést?
  • Az Európai Bizottság milyen eszközzel karja kiegészíteni az ajánlásait, hogy a korrupció minden formájával szemben felvegye a harcot?
  • Az EU intézményeinek a független vizsgálatához nem kellene együttműködni a GRECO-val?

Az Európai Bizottság részéről a vitában ezután az egyik legkevésbé érintett biztos, a kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős Navracsics Tibor szólalt fel, aki a részletekbe menően méltatta, hogyan lép fel az EU a korrupció ellen, Kissé technokratikus válaszára több EP-képviselő után Jávor Benedek magyarul úgy reagált, hogy „szervezett bűnözök fosztogatják” az EU-s forrásokat, hogy aztán befolyásra tegyenek szert a döntéshozatalban és foglyul ejtsék az államot. Az Európai Parlamentben is ülnek olyan pártok – utalt a Fideszre – amelyek szabálytalanul használják fel ezt a pénzt. Magyarországon kormányközeli oligarchák szerzik meg, független sajtóorgánumokat vásárolnak fel, hogy aztán EU-ellenes hangulatkeltésre használják őket.

– Értsék meg, hogy a korrupció nem pusztán anyagi veszteséget jelent az Európai Uniónak és az európai adófizetőknek, hanem közvetlenül bontja le körülöttünk a demokratikus jogállamot és az Európai Uniót. Ha az Európai Bizottság nem lép fel a korrupcióval szemben, el fogunk veszíteni mindent, amit az Európai Uniónak köszönhetünk

– vonta le a következtetést. 

A vitát Navracsics Tibor zárta, és mivel Jávor Benedek után többen is azt firtatták, mi a helyzet a korrupcióellenes jelentéssel, elárulta, a gazdaságos kormányzás érdekében tértek át az ajánlások rendszerére. Hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság elkötelezett a korrupció elleni harcban.

European Parliament webplayer dedicated to Live events

European Parliament webplayer dedicated to Live events

" target="_blank">A teljes vitát erre a linkre kattintva lehet nyomon követni.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.