Folyamatosan tiltakoznak az arab világban Trump döntése ellen

2017. december 10., 13:41

Szerző:

Folytatódtak az arab világban vasárnap a tiltakozások Donald Trump bejelentése miatt, amellyel Washington Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának: az Egyesült Arab Emírségek trónörököse is bírálta az amerikai elnök döntését, Bejrútban pedig az amerikai nagykövetség közelében csaptak össze rendőrökkel feldühödött tüntetők.

Bejrútban több százan tiltakoztak az amerikai nagykövetség közelében, amely a libanoni fővárostól északra fekvő Avkarban van. A biztonsági erők lezárták az odavezető főutat, könnygázt és vízágyúkat is bevetettek a tiltakozók ellen, akik közül egyesek petárdákat hajigáltak rájuk, Trump-portrékat égettek, és palesztin zászlókat lengettek. A tüntetőkhöz intézve beszédét Hanna Garib, a Libanoni Kommunista Párt elnöke Palesztina ellenségének nevezte az Egyesült Államokat, libanoni nagykövetségét pedig „az amerikai imperialista agresszió jelképének" mondta, amelyet szerinte be kell zárni.

Mohamed bin Zájid al-Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek trónörököse is bírálta Trumpot jeruzsálemi döntése miatt. "„Az amerikai lépés mentőöv lehet a terroristáknak és a fegyveres csoportoknak, amelyek már kezdték elveszíteni a talajt a lábuk alól a térségben" – közölte az emírségek tulajdonképpeni vezetőjének tartott trónörökös az egyik washingtoni közel-keleti kutatóintézet delegációjával tárgyalva Dubaiban. A trónörökös szerint Trump egyoldalú döntése ENSZ-határozatokat sért. Felszólította az amerikai elnököt, hogy gondolja újra döntését.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.