Trump felrobbantotta a Közel-Keletet: Izrael fővárosának ismerte el Jeruzsálemet

2017. december 6., 20:19

Szerző:

Az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának – jelentette be szerdán Washingtonban Donald Trump amerikai elnök, egyúttal közölte, hogy az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Az amerikai elnök előző nap már tájékoztatta a nagykövetség átköltöztetésének tervéről Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, aki figyelmeztette Trumpot, hogy a lépésnek veszélyes következményei lesznek. Számos arab és európai ország már előzetesen tiltakozását, illetve aggodalmát fejezte ki  az amerikai döntés miatt. Jordánia soros elnökként az Arab Liga, továbbá az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte.

Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

A Fehér Házban szerdán mondott beszédében Trump felhívta a figyelmet arra, hogy több elődje fontos kampányígéretévé tette ezt, de megválasztása után nem hozta meg a döntést. „Én megteszem” – mondta Trump.

A most Trump által kihirdetett határozat egyébként a kongresszus 1995-ben szavazta meg, de kihirdetését azóta valamennyi amerikai elnök felfüggesztette.

Az elnök nyugalomra szólított, és reményét fejezte ki, hogy döntése után a mérsékelt hangok felülkerekednek a gyűlölet hangjain. Hozzátette, hogy Mike Pence alelnök az elkövetkező napokban a Közel-Keletre látogat.

Az amerikai elnök felszólított a világ többi országát, hogy Jeruzsálem fővárosként történő elismerésével kövessék az Egyesült Államok példáját.

Az Egyesült Államok továbbra is „mélyen elkötelezett” a közel-keleti béke megteremtése mellett – hangsúlyozta Trump, és fogadkozott, hogy mindent megtesz a béke megteremtése érdekében az izraeliek és a palesztinok között.

Trump közölte, hogy „természetesen lesznek nézeteltérések és ellentétek”, de „biztosak vagyunk azonban abban, hogy végül – ahogyan orvosoljuk ezeket az ellentéteket – elérkezünk a nagyobb megértéshez és együttműködéshez” – hangoztatta Trump. Leszögezte, hogy Jeruzsálemnek mindhárom nagy vallás – a zsidóság, a kereszténység és az iszlám – szent helyének kell maradnia.

Trump hozzátette: arra utasította a külügyminisztériumot, hogy készítse el a nagykövetség átköltöztetésének tervét.

Jeruzsálem azonban nem egy egyszerű város, ahogy a helyzete sem az. Három világvallás szent helye, a vele kapcsolatos minden apró történésnek hatalmas jelentősége van. Trump lépése nem megbillentette, hanem felrobbantotta a rendkívül törékeny status quót.

Jeruzsálemet Izrael függetlenségének 1948-as kikiáltásakor az ENSZ által ellenőrzött független területnek szánták, de ezt egyik fél sem fogadta el. A még 1948-ban kirobbant első arab–izraeli háborúban Izrael elfoglalta a város nyugati, Jordániának pedig a keleti részét. Az 1967-es hatnapos háborúban aztán Izrael az egész várost és a hozzá tartozó régiót elfoglalta. A zsidó állam 1980 óta Jeruzsálemet tekinti egy és oszthatatlan fővárosának, legfontosabb állami intézményei – beleértve a kormányt és a parlamentet is – már ott találhatók. A világ azonban nem követte ezt, minden nagykövetség Tel-Avivban működik. A különböző, izraeli–palesztin megbékélést célzó egyezmények szerint ugyanis Jeruzsálem státusát a két fél közötti tárgyalásokon kell rendezni, ezt eddig egyetlen ország sem akarta felülírni.

Mi lesz most?

Nem lehet tudni, Trump miért vállalkozott erre a lépésre. A Közel-Kelet nyugalmának egyik fontos eleme az izraeli–palesztin béke, annak pedig Jeruzsálem státusa (a palesztinok is fővárosuknak tekintik a várost), így a békéből most várhatóan nem lesz semmi. De Jeruzsálem fővárosként való elismerése feltüzeli az iszlám tömegeket, így roppant nehéz helyzetbe kerülnek az elszánt békepárti arab vagy palesztin vezetők is. Sem a Fatahnak, sem a Hamásznak nem érdeke például az erőszak felszítása, de kérdés, mit tehetnek ebben a helyzetben. Mindenesetre erősen valószínű az erőszak fellángolása Izraelben, de Jeruzsálem szimbolikus jelentősége miatt akár a világ távolabbi pontjain is.

Az egész világ felbolydult

Nem véletlen, hogy az izraeli politikusokon kívül nem volt olyan vezető a világon, aki ne rosszallóan szólt volna Trump lépéséről. Elítélte azt legfontosabb szövetségesei, Franciaország, Németország, de még Nagy-Britannia is. Az arab és iszlám országok jóval keményebben reagáltak, a katari külügyminisztérium közleményében például a feszültség veszélyes kiterjesztésének és halálos ítéletnek nevezte a döntést mindazok számára, akik békére törekszenek. Törökország „aggodalommal fogadja és elítéli Donald Trump amerikai elnök bejelentését” – írta Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter a Twitteren, Recep Tayyip Erdoğan török elnök pedig még kedden kijelentette, hogy Törökország Trump döntésének következményeként megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Izraelben persze máshogy gondolják. Történelmi jelentőségű Donald Trump bejelentése, ezt a palesztinokkal kötendő  békemegállapodásnak is tartalmaznia kell – hangsúlyozta Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök. „Trump bejelentése segíti a békét, és mindenkit a valóság talajához köt. Nincs olyan béke, amely ne tartalmazná Jeruzsálemet Izrael állam fővárosként” – tette hozzá. Reuven Rivlin államelnök Izrael hetvenedik születésnapjára adott csodálatos ajándéknak nevezte az amerikai  elnöki bejelentést, és köszönetet mondott Trumpnak. „Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerése és a nagykövetségek áttelepítése a városba a zsidó nép jogának elismerését jelenti ehhez a földhöz, egyben mérföldkő a békéhez vezető úton” – fogalmazott Rivlin. 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.