Financial Times: Orbán Viktor Európa fekete bárányává tette magát, de most már ő akarja kijelölni a követendő utat

2018. június 21., 15:36

Szerző:

A Financial Times a szerdán elfogadott Stop Soros törvénycsomaggal foglalkozó véleménycikkében írja, hogy Orbán Viktor bevándorláspolitikája már nem tűnik olyan keménynek figyelembe véve az akadályokat, amelyeket azok elé a migránsok elé emeltek, akik Donald Trump országába próbálnak bejutni vagy Olaszországba az új, populista koalíció kormányzása idején. Ezt az FT szerint most az a Stop Soros árnyalja, amely a kétségbeesés határára sodorta a magyarországi civil szervezeteket, és annak ellenére fogadták el, hogy az Európai Néppárt (EPP) állítólag arra biztatta a magyar miniszterelnököt, hogy a törvénycsomag feleljen meg a Velencei Bizottság elvárásainak. Orbán Viktor azonban újraírta a törvényt, még szigorúbbá téve azt, és két nappal a testület véleményének közzététele előtt elfogadtatta a parlamenttel. Ez szándékos kihívásnak tűnik - jegyezte meg a cikk szerzője.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

A „hajlíthatatlan” magyar miniszterelnök közelmúltban elhangzott beszédeiben megpróbálta kisajátítani a „keresztény” jelzőt pártja számára, és kitart amellett, hogy a muzulmánok tömeges migrációjával szemben a Fidesz a keresztény Európa igazi védelmezője. Orbán Viktor korábban Európa fekete bárányának a szerepében teszelgett, de most, amikor Ausztrián és Olaszországon is migránsellenes hullám söpör végig, amely megosztja Németországot is, úgy látja, pártja az, amely kijelöli az utat - tette hozzá a cikk szerzője.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.