Ferenc pápa szexuális bűncselekményeket vizsgáló szakembert küld Chilébe

2018. január 31., 15:59

Szerző:

Charles Scicluna máltai püspököt külde a pápa Chilébe, hogy meghallgassa a papi zaklatás áldozatait. A szakértő azt vizsgálja majd, hogy az egyik chilei püspök eltussolta-e az egyik molesztálás miatt elítélt pap ügyét – írja a hírtv.hu.

A pápa január közepén Chilében bocsánatot kért a papok kiskorúak elleni szexuális visszaélései miatt. Apostoli útja során találkozott is az áldozatokkal, és zéró toleranciát hirdetett az elkövetőkkel szemben, most pedig szexuális egy bűncselekményekkel foglalkozó vatikáni szakértőt küldött a latin-amerikai országba. Charles Scicluna máltai püspök azért megy Chilébe, hogy meghallgassa az áldozatokat, akik szerint Juan Barros osornói püspök megpróbálta eltussolni egyik papja visszaéléseit.

Fotó: Youtube

A püspököt 2011-ben a Vatikán bűnösnek találta és életfogytiglani vezeklésre ítélte a 80-as évektől elkövetett zaklatásaiért. Barrost 2015-ben nevezte ki az egyházmegye élére Ferenc pápa, ám ezt az áldozatok szerint a heves tiltakozások miatt nem szabadott volna megtennie.

Azóta Barros kétszer is felajánlotta lemondását a püspöki székről, de ezt Ferenc pápa elutasította.

A Szentszék, hosszú fennállása most indít először teljes körű vizsgálatot a papi gyerekmolesztálások elkenésének felderítésére.

Az ilyen eseteket nyilvántartó BishopAccountability nevű amerikai internetes oldal listája szerint összesen 80 olyan egyházi személy, közte számos pap és nővér van a dél-amerikai országban, akit kiskorúak szexuális zaklatásával vádolnak.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.