Bocsánatot kért Ferenc pápa a chilei pap áldozataitól

2018. január 22., 19:08

Szerző:

Ferenc pápa bocsánatot kért egy pedofíliával vádolt chilei papnak az áldozataitól, amiért rágalmazással vádolta őket – írja a BBC.

Amint mi is megírtuk, csütörtökön a pápa azt nyilatkozta, hogy a Juan Barros püspök ellen felhozott vádak nem igazak, mert egyetlen bizonyíték sincs arra, hogy a püspök valóban fedezte Fernando Karadima atyát. Karadimát bűnösnek találták gyerekek molesztálásában, és életfogytig tartó vezeklésre ítélte a Vatikán 2010-ben. Kijelentései miatt Ferenc pápával szemben Sean O'Malley bíboros, bostoni érsek is nyílt kritikát fogalmazott meg. Szerinte a katolikus egyházfő pedofil papok áldozatait hagyta cserben.

Fotó: MTI/EPA/Luca Zennaro

A pápa chilei és perui körútja után visszarepült Rómába, és a visszafelé úton újságíróknak azt nyilatkozta, hogy sajnálja, amiért sokakat megbántott szavaival. Barros püspököt viszont továbbra is ártatlannak tartja.

– Bocsánatot kérek, amiért megbántottam őket. Megsebeztem őket, pedig nem állt szándékomban – mondta a pápa. – Nagyon fáj ez nekem.

Barrost nem molesztálással vádolják, hanem azzal, hogy jelen volt, amikor Karadima fiatal fiúkat molesztált. Karadima állítólag évtizedeken keresztül, az 1980-as évektől kezdve követett el szexuális visszaéléseket gyerekek ellen.

Az erről szivárgó hírek ellenére a pápa 2015-ben Baírrost a chilei Osorno püspökévé nevezte ki, ami miatt nagyon sok bírálat érte. A püspöki beiktatást is nagyon rövidre kellett fogni, mert sokan tiltakoztak ellene. Jelenlegi utazásakor is tiltakozók fogadták a chilei fővárosban, akik Barros lemondását követelték. A katolikus egyházfő találkozott olyan emberekkel is, akik ellen papok követtek el szexuális bűncselekményeket. Együtt sírt az áldozatokkal, és elmondása szerint fájdalmat és szégyent érzett a botrány miatt. Az áldozatok között volt, aki azt mondta, hogy a sajnálat már nem elég, a pápának cselekednie kell végre.

A BBC vatikáni szakértője, James Reynolds szerint igen ritka, hogy egy pápa a saját szavaiért kérjen bocsánatot, a katolikus egyházfő viszont most minden bizonnyal rájött, hogy jóvá kell tennie, amiért elutasította a chilei klérus ellen felhozott vádakat. Ferenc pápa állítólag azt mondta, hogy rájött, hogy arcul csapásként élték meg az áldozatok azt, amikor a pápa bizonyítékot követelt a vádakra. Mégis ragaszkodott ahhoz, hogy a nyomozás sem tudott bizonyítékot felmutatni Barros ellen.

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.