Egy 19 éves lány engedélyt kért a halálra a chilei elnöktől

2018. február 13., 19:12

Szerző:

Paula Díaz négy éve folyamatosan szenved. A 19 éves és lány kálváriája 2013 végén kezdődött, amikor az orvosi papírok szerint elfogták az első szamárköhögési rohamok. Utána jött a mozgászavar, az eszméletvesztés, végtagbénulás és időnkénti az elviselhetetlen fájdalom, amelytől folyamatosan szenved. Hogy miért? Azt az orvosok sem tudják pontosan.

Fotó: Twitter

A lány és családja már annyira kétségbe van esve, hogy egy Twitteren is közzétett videóban kérik a chilei elnököt, Michelle Bachelet-et, hogy engedélyezze a fiatalnak, hogy eutanáziával véget vessen életének. - Nem tudok pihenni, borzalmas, hogy nem tudok pihenni. Se éjjel, se nappal. Nem bírom el a testem, nem tudok mozogni, főleg úgy, hogy ne fájjon vagy ne törjem el valamimet. Miért nem értik meg, hogy nem bírom tovább? - mondja Paula a videóban egy teljesen kitekeredett testhelyzetben, bepelenkázva.

 

A felvételt több, mint egymilliószor látták és a vélemények természetesen megoszlanak. Nem ez az első alkalom Chilében, hogy terítékre kerül az eutanázia kérdése. 2014-ben, egy szintén nagyon fiatal, cisztás fibrózisban szenvedő lány, a 14 éves Valentina Maureira fordult a nyilvánosság előtt az elnökhöz és kérte, engedje őt meghalni. Valentina később meggondolta magát - nem mintha az elnök asszony engedélyezte volna kérését - és pár hónappal később elhunyt.

Fotó: Twitter

Paula ügye jóval megosztóbb mint Valentináé. Míg utóbbinál tudni lehetett a betegségét, Paulánál nincs pontos diagnózis. Egyes orvosi szakvélemények szerint tünetei mögött mentális betegség, súlyos depresszió, esetleg konverziós zavar húzódik (ezeket a család kizártnak tartja), míg mások szerint egyértelműen idegi károsodásról, neurológiai elváltozásról van szó. A család más véleményen van. Szerintük Paula kínszenvedése egy védőoltással vette kezdetét.

Amit biztosan tudni lehet az, hogy Paula 2013 végén kapott egy diftéria, tetanusz és szamárköhögés elleni védőoltást. Ezt követően viszont pont szamárköhögés miatt került kórházba – mesélte a BBC Mundónak a lány testvére. Vanessa Díaz szerint az orvosok nem merték diagnózisként leírni, de azt mondták nekik, hogy a védőoltás is okozhat ilyen reakciót azzal, ha a benne lévő vírus befészkelődött a fiatal lány agyvelőjébe vagy csontvelőjébe.

A BBC Mundo által megszólaltatott orvos, Miguel Kottow a chilei egyetemen oktat közegészségügyet. A doktor úgy tudja, sosem fordult elő ilyen reakció a vakcinára Chilében és nagyon veszélyes biztos tudás nélkül az oltást hibáztatni. Szerinte ha az emberek félni kezdenek tőle, az veszélybe sodorja az ország közegészségügyi állapotát és az emberek védettségét a súlyos betegségektől.

Fotó: Twitter

Márpedig a Díaz család ragaszkodik ehhez a verzióhoz. Vanessa azt állítja, hogy a húga állapota a védőoltás óta romlott, kórházról kórházra jártak miatta. Először jött a szamárköhögés, aztán a fájdalmak voltak, később lebénultak a végtagjai, görcsbe rándultak a lábai. Némely testrészét egyáltalán nem érzi már, másokba pedig újra és újra belehasít a borzalmas kín Vanessa azt mondja, mindenekfelett szeretnék tudni, mi okozta azt, hogy egy egészséges fiatalból egyik napról a másikra egy ágyhoz kötött, magát ellátni képtelen nő lett. Állítása szerint az orvosok hibáztak, ezért nincs a mai napi pontos diagnózis.

Kottow viszont azt mondja, aggasztó, hogy a család meg sem próbálta elfogadni a felajánlott pszichiátriai segítséget. Az úgynevezett konverziós zavar (conversion disorder) alatt – ad magyarázatot az esetre – a szélsőségesen erős érzelmi vagy pszichológiai stresszhatás fizikai tünetek formájában jelenik meg, csakhogy a család kizárja, hogy Paula problémái mögött mentális betegség húzódna, így ezt a kezelést el sem kezdték. Kottow szerint aggasztó az is, hogy a közvélemény csak azt tudja, amit a család állít, viszont ezeknek az állításoknak az igazolására még egyetlen orvosi papírt sem mutattak be. A család utoljára 2015-ben hagyta, hogy Paulát orvosok vizsgálják meg, és támogatják  a kérelmét az eutanáziára. – Négy éve ágyhoz kötött, most már ülni sem tud, nem tud kerekesszékben sem közlekedni. Nem helyes, hogy nap mint nap át kell élnie a fájdalmat. Ezért támogatjuk döntésében – érvelt a lány nővére.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.